Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plasirala ih američka administracija

Brojne su kontroverze i nejasnoće oko ubojstva bin Ladena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijetnja Al Qaide nuklearnom bombom u Europi objavljena je, zanimljivo, baš prošloga tjedna - kada je Barack Obama i odobrio ubojstvo Osame bin Ladena.

No, to nije jedino otvoreno pitanje cijelog slučaja. Tijelo ubijenog terorista položeno je u vodu i prije nego što ga je itko vidio. Dovoljno da se javnost zapita što se zapravo događa?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prošli detaljnu analizu Bin Ladenovi dokumenti otkrili nove mete Al Qaidinih napada Slika nije dostupna Novi vođa odredio cilj Osveta za Bin Ladena: Al Qaida planira napad na London?

I prije nego je javnost vidjela tijelo Osame bin Ladena je završilo u moru. Manje od 24 sata s viješću o ubojstvu stigla je i ona o sahrani. Amerikanci nisu objavili točnu lokaciju. Tek se pretpostavlja da je riječ o Arapskom moru. Navodno je sve obavljeno prema muslimanskim običajima.

Oni nalažu da tijelo moraju oprati muškarci muslimanske vjere i ono mora biti pokopano dan nakon smrti. Prije toga valja ga zamotati u bijelu plahtu. Tko je i je li to učinio ne zna se. Sve su to neslužbene informacije, plasirane preko dužnosnika američke administracije.

>> Amerikanci na ulicama slave smrt bin Ladena

>> Ubijen je Osama bin Laden, najtraženiji svjetski terorist

Još prošli tjedna Bijela je kuća locirala bin Ladenov položaj. Medijske informacije govore da je Vijeće sigurnosti napad planiralo čak 5 puta u posljednjih sedam tjedana. Još u petak izdana je Obamina naredba. Jedna od teorija kaže da se s objavom čekalo zbog kraljevskog vjenčanja i beatifikacije Pape.

Odmah po objavi vijesti o ubojstvu mediji su pustili i fotografije ustrijeljenog Osame. Nekoliko sati kasnije fotografije su povučene. Bile su iznimno uznemirujućeg sadržaja i zato ih nećemo objaviti. No jasno je i zašto su ih povukle svjetske agencije. Radi se  o fotomontaži. 'Na prvi pogled, velika je vjerojatnost da se radi o fotomontaži. Ovo bi doslovno mogao napraviti i laik', tvrdi Miroslav Bača, voditelj centra za biometriju.

Dodaje kako je na obje fotografije isti položaj usana i zubi te da je identičan položaj ušiju.Miroslav Bača je uvjeren kako se fotografijom manipuliralo.

Originalne fotografije, nagađa se, u rukama su Baracka Obame. Američki šef države, pretpostavlja se, trebao bi donijeti odluku hoće li ih plasirati u javnost. Među otvorenim pitanjima je i zanimljiva podudarnost prijetnje Al Qaide o nuklearnoj bombi u Europi s ubojstvom Osame bin Ladena. Prijetnja je, putem Wikileaksa, u javnost procurila baš prošloga tjedna kada je Obama, kako tvrdi, i odobrio akciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene