457758
457758
457758
457758
457758

Broj poginulih u željezničkoj nesreći u Indiji narastao na 142, više od 200 ozlijeđnih

  • , 21.11.2016., 09:05
  • Autor:
  • komentara

Indijski spasioci završili su pretragu olupine vlaka koji je jučer iskočio iz tračnica i odnio u smrt najmanje 142 ljudi, dok ih je više od 200 ozlijeđeno.

 
 
 
 
Foto: AFP
Foto: AFP

Nesreća u državi Uttar Pradesh najteža je željeznička nesreća u Indiji od 2010. i ponovno je otvorila pitanje loših sigurnosnih standarda na državnoj željeznici koju svakodnevno koriste milijuni Indijaca.

Policija je izvijestila da su spasilačke službe završile potragu za preživjelima u 14 vagona koji su iskočili s tračnica u nedjelju rano ujutro dok je većina od 500 putnika spavala.

Prema lokalnim medijima vlak je prevozio brojne obitelji koje su zajedno putovale, najčešće u rodna mjesta na vjenčanja, jer je sada sezona vjenčanja u Indiji na vrhuncu.

Indijski premijer Narendra Modi izrazio je na Twitteru "neizrecivu bol" zbog te tragedije.

Indijska željeznička mreža, jedna od najvećih na svijetu, ima teške sigurnosne nedostatke, ali vlakovi su najvažnija prijevozna sredstva koja omogućuju pokrivanje velikih udaljenosti u toj golemoj zemlji, bez obzira na zrakoplovne linije.

Najveća nesreća indijskih željeznica dogodila se 1981. kad je vlak pao u rijeku pri čemu je poginulo 800 osoba.

Prema vladinom izvješću iz 2012. blizu 15.000 osoba svake godine smrtno strada u željezničkim nesrećama, a autori ankete te podatke nazivaju masakrom.

Modijeva vlada obećala je uložiti 137 milijarda dolara tijekom pet godina u modernizaciju i sigurnost željeznica. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se