Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na sastanku s Meloni

Britanski premijer upozorio: "Migracije će nas preplaviti ako ne promijenimo globalne zakone"

Britanski premijer Rishi Sunak
Britanski premijer Rishi Sunak Foto: Afp
Britanski premijer Sunak sudjelovao je na političkom festivalu kojeg je organizirala njegova talijanska kolegica, a o migracijama su razgovarali i s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Talijanska premijerka Georgia Meloni i britanski premijer Rishi Sunak dogovorili su u subotu u Rimu da će njihove zemlje sufinancirati zajednički projekt dobrovoljnih repatrijacija migranata u zemlje porijekla, javile su agencije.

Projekt će se odvijati u okviru Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

"Ilegalni masovni dolasci migranata na otok Lampedusu nedopustivi su i nemoralni", rekao je Sunak na skupu talijanske stranke Braća Italije u Rimu i upozorio da neki ljudi zatvaraju oči pred problemom migracija, prenosi talijanska novinska agencija Ansa.

Pročitajte i ovo Angelo Becciu Pronevjera novca Povijesno suđenje u Vatikanu: Talijanski kardinal osuđen na pet i pol godina zatvora

"Bivša premijerka Margaret Thatcher shvatila je da su ideje važne samo ako se mogu provesti. Nikada nije odustala, čak ni kad je borba bila teška, a danas njezin radikalizam moramo primijeniti na ilegalnu imigraciju", dodao je.

Pojasnio je da su sporazum o azilu s Ruandom, koji je britanski Vrhovni sud proglasio nezakonitim, te sporazum između Albanije i Italije o uspostavi prihvatnih centara za migrante, čiju je ratifikaciju privremeno blokirao albanski Ustavni sud, bili usmjereni na "ometanje poslovnog modela trgovaca ljudima".

Sunak je na okupljanju održao govor u kojem je istaknuo da će, ako se problem ilegalnih migracija ne bude rješavao, javnost u potpunosti izgubiti vjeru u političare i vlade.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prevozio migrante Filmska jurnjava: Bježao policiji pa probio rampu, projurio u drugu državu i tamo neslavno završio suludi pohod

"Neprijatelji žele koristiti migracije kao oružje i te ljude namjerno dovoze na naše obale kako bi pokušali destabilizirati naša društva. Ako se ne pozabavimo ovim problemom, brojevi će samo rasti. Preplavit će naše zemlje i naše kapacitete da pomognemo upravo onima koji zapravo našu pomoć najviše trebaju. Ako to znači da moramo ažurirati naše zakonske okvire i voditi razgovore o zakonskim okvirima vezano za azile, neka tako i bude", poručio je Sunak na okupljanju na kojemu je dan ranije sudjelovao i mađarski premijer Viktor Orban.

Pročitajte i ovo Ilustracija ''Pala'' kod Stare Gradiške Putnica nabavila krivotvorene štambilje pa s njima pokušala ući u Hrvatsku

Mjere protiv ilegalnih migracija bile su središnja tema subotnjeg sastanka Meloni, Sunaka i albanskog premijera Edija Rame. Zajedno su prisustvovali i političkom festivalu Atreju koji su organizirali Meloni i njezina stranka Braća Italije.

Iz Downning Streeta su prije nekoliko dana kazali da premijer Sunak i talijanska premijerka Meloni dijele stavove oko ilegalnih migracija, a na susretu u Italiji srdačno su se pozdravili te su u posljednjih nekoliko mjeseci razvili blisko partnerstvo, piše Daily Mail.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene