Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usuret referendumu

Britanske stranke podržale nove ovlasti za Škotsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škotski čelnici tri glavne britanske prounionističke političke stranke podržali su u utorak plan za davanje novih ovlasti Škotskoj ako odbaci neovisnost na referendumu idućeg tjedna, dok posljednje ankete pokazuju jačanje kampanje za neovisnost.

Čelnica laburista Johann Lamont, čelnica konzervativaca Ruth Davidson i čelnik liberalnih demokrata Willie Rennie dali su izjavu u Edinburghu u kojoj su podržali raspored prijenosa ovlasti Škotskoj koji je izložio u ponedjeljak bivši britanski premijer Gordon Brown.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odraz novih svjetskih odnosa Dvije velike europske zemlje u lovu na kineske špijune: Situacija je sve ozbiljnija Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području"

Brown je rekao da će rasprava o novim ovlastima početi dan nakon referenduma ako na njemu bude odbačena neovisnost te da bi zakon o većoj autonomiji trebao doći u britanski parlament do siječnja 2015.

Taj bi zakon dao Škotskoj veće ovlasti u području socijalne skrbi, finacija te ekonomske i socijalne politike, kazao je Brown.

Lamont je izjavila da bi bila "presretna" da se taj plan provede. "Moguće je reći 'ne' (neovisnosti na referendumu) 18. rujna i također reći da glasate za promjenu, za više ovlasti škotskog parlamenta", ustvrdila je.

Kako bi se Škotsko 'da' na referendumu odrazilo na Europu?

Davidson smatra da je to "način na koji Škotska može imati ono što najviše želi, a to je potpuna kontrola i ovlasti nad ogromnim dijelovima onoga što radimo... a da ne moramo otići iz okrilja snage i sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva".

Devet dana uoči referenduma o neovisnosti Škotske, najnovija anketa instituta TNS Scotland objavljena u utorak pokazala je da su pristaše i protivnici odvajanja Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva gotovo izjednačeni, uz lagani trend rasta glasova "za" neovisnost, prenose mediji.

Pristaše neovisnosti Škotske dobili bi 38 posto glasova, dok bi se 39 posto birača izjasnilo za ostanak te britanske pokrajine u uniji, a 23 posto ispitanih je neodlučno, po anketi koju je proveo TNS Scotland na uzorku od 990 osoba.

Ispitivanje pokazuje da anketa YouGov-a od nedjelje, koja je na po prvi puta pokazala prednost pristaše neovisnosti, s 51 naprema 49 posto, nije bila anomalija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene