Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže neovisnost

Kako bi se Škotsko 'da' na referendumu odrazilo na Europu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sljedeći četvrtak, 18. rujna, Škoti će glasovanjem reći žele li nezavisnost. Što bi to moglo značiti za Europu?

Ako se Škoti odluče za nezavisnost, to bi mogao biti domino efekt za slične situacije diljem Europe, kažu analitičari, prenosi Business Insider.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za neovisnost nikad više Škota Kuha u Velikoj Britaniji, škotska premijerka oštro poručila: "Škotska se želi vratiti u Europsku uniju kao samostalna država" Slika nije dostupna Odluka o sudbini Pitanja i odgovori: Što trebate znati o škotskom referendumu

I na drugim se područjima traži referendum za neovisnost. U Španjolskoj su, primjerice, zabrinuti da bi škotska situacija mogla ohrabriti separatiste u Kataloniji koji planiraju referendum o istom pitanju 9. studenog, a španjolska Vlada ga smatra neustavnim.

Geopolitički stručnjak Ian Bremmer, rekao je kako ne očekuje da će rezultat škotskog referenduma završiti izglasavanjem neovisnosti. Ali ako to dogodi, moglo bi izazvati domino efekt, odnosno biti pokretač za druge.

'Ako se to dogodi, rizik od 'zaraze' Europom vrlo je stvaran', kaže Bremmer.

Pristaše neovisnosti Škotske prvi put vode u anketama

'Druge će države veoma pomno promatrati kako će se europske institucije i države članice nositi s tim. U Španjolskoj, premijer i ustavni sud odbacili su sličan referendum za Kataloniju. Ali 'da' u Škotskoj izazvat će mnogo bučniju situaciju u Španjolskoj. Nakon glasovanja 'da', Škotska bi učinkovito postala pionir, tabanjajući put za Kataloniju', objašnjava Bremmer.

Osim Katalonije, tu je i slično pitanje Baska u Španjolskoj, te Flamanaca u Belgiji, a valja na umu imati i Veneciju u Italiji. Svi bi oni mogli slijediti škotski primjer i glasnije nego do sada zatražiti neovisnost. To bi značilo da bi svi nakon proglašenja neovisnosti ponovno morali tražiti članstvo u Europskoj uniji. Međutim, ulazak u EU moraju odobriti sve članice, a pitanje je bi li im njihove bivše države dale zeleno svjetlo.

Posljednja anketa: Pristaše i protivnici gotovo izjednačeni

Devet dana uoči referenduma o neovisnosti Škotske, najnovija anketa instituta TNS Scotland objavljena u utorak pokazala je da su pristaše i protivnici odvajanja Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva gotovo izjednačeni, uz lagani trend rasta glasova 'za' neovisnost, prenose mediji.

Pristaše neovisnosti Škotske dobili bi 38 posto glasova, dok bi se 39 posto birača izjasnilo za ostanak te britanske pokrajine u uniji, a 23 posto ispitanih je neodlučno, po anketi koju je proveo TNS Scotland na uzorku od 990 osoba.

'Za' i 'protiv' čak su potpuno izjednačeni na 41 posto glasova među osobama koje su sigurne da će glasovati 18. rujna, prenosi AFP.
Ispitivanje pokazuje da anketa YouGov-a od nedjelje, koja je na po prvi puta pokazala prednost pristaše neovisnosti, s 51 naprema 49 posto, nije bila anomalija.

U ispitivanju TNS-a od prošlog mjeseca zagovornici ostanka u Velikoj Britaniji imali su prednost od 13 postotnih poena.

'To ispitivanje otkriva značajnu promjenu u namjeravanim glasovima', rekao je predsjednik instituta Tom Costley.

'Previše je tijesno za predviđanja, ali oba tabora će zadnjih dana kampanje pokušati uvjeriti neodlučne birače u prednosti svojih argumenata.

Za protivnike neovisnosti kampanje Better Together to je znak da će se svaki glas računati.

'Dva protekla dana smatrat će se istinskim početkom referenduma. Glas svakog od nas mogao bi se pokazati ključnim i napraviti razliku između raspada Ujedinjenog Kraljevstva i njegova održavanja', rekao je direktor kampanje Blair McDougall.

Kampanja za neovisnost Yes Scotland izrazila je pak zadovoljstvo tim 'ključnim ispitivanjem javnog mnijenja koje potvrđuje da glasovi 'za' rastu'.

Dva najnovija ispitivanja stavljaju povećani pritisak na britanskog premijera Davida Camerona koji je prošlog tjedna ponovio da ne želi podnijeti ostavku u slučaju pobjede pristaša neovisnosti. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene