Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije summita

Britanska kraljica upozorava na opasnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska kraljica Elizabeta, koja se nalazi u posjetu Njemačkoj, upozorila je prilikom posjeta na opasnost od "podjele Europe", a njezinu poruku prenijeli su u četvrtak i njemački i britanski mediji, neki od njih iščitavajući iz tog upozorenja poruku protiv izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

"Mislimo da je podjela Europe opasna i trebamo je očuvati, kako zapad tako i istok našeg kontinenta", kazala je kraljica uoči današnjeg summita u Bruxellesu na kojem će biti riječi i o referendumu kojega britanski premijer David Cameron želi organizirati o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja

"Tijekom našeg života proživjeli smo najgore ali i najbolje na našem kontinentu", dodala je kraljica.

Kraljica Elizabeta počela je jučer, u pratnji supruga, princa Philipa, svoj peti poslijeratni posjet Njemačkoj susretom s njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom te potom i s kancelarkom Angelom Merkel.

'PREVIŠE NAS KOŠTAŠ' Antirojalisti pozvali britansku kraljicu da iseli iz palače

Iako kraljica ne sudjeluje neposredno u dnevnom političkom životu, britanski Daily Telegraph ističe da se njezine izjave mogu protumačiti kao želja da Velika Britanija ostane u EU, a najdalje je otišao The Sun navodeći da se radi o pokušaju da se uvjeri europske čelnike da Britaniji prepuste kompetencije koje zahtijeva britanski premijer, koji želi njezin ostanak u Uniji. "Neki će u toj izjavi vidjeti zalaganje za ostanak Britanije u Europskoj uniji", piše i Daily Express dodajući kako su kraljičini savjetnici rekli da se kraljica "samo općenito" založila za mir i stabilnost Europe te da to nema veze s referendumom koji je Cameron obećao organizirati do 2017. godine.

Njemački mediji nagađaju da kraljičin posjet nije samo protokolaran, već da ima i politički karakter iako o tome nitko nije službeno rekao ni riječi. Nagađa se tako da je kraljica navodno "skriveno britansko diplomatsko oružje" s obzirom na zahtjeve Davida Camerona za reformama unutar Unije želi li se zadržati Britaniju u članstvu. No mediji također ističu kako će i njemačka strana diskretno diplomatski preko kraljice prenijeti svoju poruku kojom će istaknuti važnost britanskog ostanka u članstvu.

Tisuće ljudi pozdravilo je u četvrtak u Frankfurtu britansku kraljicu, koja uživa veliku popularnost u Njemačkoj. Policija je navela kako je na središnjim gradskim trgovima Paulsplatzu i Roemerbergu kraljicu pozdravilo oko 3.000 ljudi. Kraljica je u pratnji supruga posjetila njemački nacionalni simbol, Paulskirche, odnosno Crkvu st. Paula, koju Nijemci smatraju kolijevkom svoje demokracije s obzirom da je u njoj 1848. održana prva sjednica nacionalnog parlamenta.

U petak će se kraljica susresti s njemačkim građanima pored berlinskih Brandenburških vrata, a potom će otputovati u obilazak njemačkog koncentracijskog logora Bergen-Belsen, čije su logoraše 1945. oslobodili britanski vojnici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene