Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijet podiglo na noge

KONTROVERZNO ISTRAŽIVANJE Demencijom se možete zaraziti u bolnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenici tvrde da se bolest Alzheimera može prenijeti tijekom medicinskih zahvata. Britanski je Zavod za javno zdravstvo promptno objavio i stranicu kojom opovrgava ovakve tvrdnje.

Stručnjaci tvrde da se u rijetkim slučajevima može pojavti da se 'sjeme' bolesti uhvati za kiruršku opremu putem koje se potom prenosi na ostale pacijente, piše SkyNews.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Getty Images) Novi mehanizam imunolškog sustava Posljednje otkriće hrvatskih znanstvenika moglo bi utjecati na razvoj antitumorskih i antivirusnih terapija Slika nije dostupna Shvatili kako se ''pritaje'' Otkriće koje obećava: Znanstvenici pronašli način za onesposobljavanje širenja stanica raka

Britanski je Zavod za javno zdravstvo promptno objavio i stranicu kojom opovrgava ovakve tvrdnje. Stručnjaci također napominju kako to ne znači da je Alzheimer zarazna bolest već napominju kako je potrebno poboljšati procese operacija kako bi se izbjegla ova mogućnost.

Revolucionarno: Eksperimentalni lijek uspješno usporava Alzheimerovu bolest

Ovo kontroverzno istraživanje ujedno je i prvo istraživanje koje nudi dokaz o prenošenju demencije među ljudima preko mikroskopskih fragmenata proteina.

Istraživanje koje je dovelo do ovih rezultata proučavalo je mozgove osmero ljudi koji su umrli od Creutzfeldt-Jakobove bolesti nakon što su dobili hormon rasta, a znanstvenici su otkrili prisutnost i proteina beta amiloida, koji je znak Alzheimerove bolesti.

Svih osam individua bilo je relativno mlado, od 36 do 51 godine i nitko nije imao nikoga u obitelji koji boluje ili je bolovao od Alzhimera.

Kako napominju istraživači, ovo je prvi dokaz da se beta amiloid može prenositi kroz medicinske procedure, poput operacija mozga. Drugi znanstvenici su više skeptični, i ističu kako Creutzfeldt-Jakobova bolest često stvara nakupine amiloida. Također, u Alzheimerovoj bolesti pojavljuju se i tau proteini, koji nisu pronađeni u mozgovima osmero preminulih pacijenata.

Istraživači napominju kako se i baze donirane krvi trebaju provjeravati iako ih se za sada ne smatra opasnima za zdravlje korisnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene