Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenje dogovora

Britanci razotkrili pakleni plan Rusije i Sjeverne Koreje: Fotografije koje sve otkrivaju poslane UN-ovim stručnjacima

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ujedinjeno Kraljevstvo komisiji UN-ovih stručnjaka dostavilo je satelitske fotografije sjevernokorejskih teretnih brodova koji Rusiji isporučuju oružje. Pokušaj je to pokretanja službene istrage o poslovima s oružjem koji krše međunarodne sankcije.

Sjeverna Koreja optužena je da je isporučila balističke projektile i stotine tisuća topničkih granata ruskoj vladi za njezin rat u Ukrajini otkako se Vladimir Putin sastao s Kim Jong-unom u rujnu.

Putin se sastao sa sjevernokorejskim ministrom vanjskih poslova Choeom Son-huijem u Kremlju ovog tjedna tijekom rijetkog, petodnevnog putovanja visokog dužnosnika Pjongjanga. Njih dvojica razgovarala su o daljnjem razvoju odnosa u svim područjima.

Neobjavljeno izvješće britanske obrambene obavještajne službe, u koje je Guardian dobio uvid, pokazuje fotografije triju ruskih brodova, Maie, Angare i Marije, snimljenih između rujna i prosinca, koji utovaruju kontejnere u sjevernokorejskoj luci Najin.

Pročitajte i ovo Ilustracija Supruga teško ozlijeđena U teškoj nesreći kod Slavonskog Broda poginuo nekadašnji ministrov pomoćnik

Iako je agencija rekla da ne može identificirati što se nalazilo u kontejnerima, uslijedila je prošlotjedna objava SAD-a da je Rusija prošli tjedan koristila balističke rakete iz Sjeverne Koreje u Ukrajini.

"Ruska uporaba sjevernokorejskog oružja u Ukrajini predstavlja kršenje više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je UN-ov diplomat.

To potkopava međunarodne napore da se spriječi širenje nuklearnog oružja i razotkriva koliko je Rusija postala očajna u svojoj neuspješnoj invaziji. Ovaj i drugi dokazi predani su Odboru za sankcije UN-a i trebali bi pokrenuti potpunu istragu o ruskom i sjevernokorejskom kršenju međunarodnih sankcija. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Kini VIDEO ''Planina se upravo urušila, deseci su zatrpani'': Ima i mrtvih, akcije spašavanja u tijeku

Pročitajte i ovo Ilustracija Kaos u prometu Njemačka u problemima: Strojovođe najavili novi štrajk, trajat će danima

Izvješće, zajedno s drugim dokazima iz Sjedinjenih Država i drugih zemalja, dostavljeno je stručnjacima UN-a za sjevernokorejsko širenje naoružanja, za koje se očekuje da će sljedeći mjesec objaviti svoje prvo konačno izvješće otkako su se sumnje da su se sjevernokorejske isporuke streljiva Rusiji naglo povećale ove godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ministarstvo ima plan Nova zadaća za ljekarnike: Gotovo polovica lijekova na recept propada, najneuredniji su pacijenti koji boluju od tri bolesti

Sve brodove u izvješću američka je vlada stavila pod sankcije 2022. godine zbog njihove povezanosti s brodarskom tvrtkom ruskog ministarstva obrane, Oboronlogistika OOO, koja je upletena u rusko ilegalno zauzimanje i okupaciju Krima od 2014.

Isporuke su omogućile vojne napade na Ukrajinu u prosincu i siječnju u kojima su "ubijeni deseci ljudi i ozlijeđene stotine".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene