Obavijesti Video Pretražite Navigacija
12 tisuća milja od kuće

Zbog vulkana morao upisati školu u Australiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
9-godišnji James Butterworth veselio se posjetu teti u Austrliji. Čekalo ga je kupanje i surfanje, ali i nešto čemu se nije nadao, škola.

Razlog 'prisilnog školovanja' na drugom kontinentu bio je vulkasnki pepeo koji je zarobio i tisuće drugih ljudi. Od svog doma je bio udaljen 12.000 milja (19.312 kilometara). Školarac iz Hartlepoola dosadašnju školu morao je zamijeniti s Balgownie Public School u Wollongongu u New South Walesu. Novu školu pohađa posljednjih 10 dana, prenosi Daily Mail. On je sa svojom majkom došao u Australiju početkom travnja u posjet teti.

Pročitajte i ovo Epicentar potresa na Havajima Muana Loa Najveći vulkan na svijetu pogodio potres, stanovnici uznemireni: "Jako nas je uzdrmalo. Zatresla su se sva stakla" Erupcija vulkana na Islandu Mnogi strahuju za budućnost VIDEO Satelitske snimke pokazuju kako se lava proširila po Islandu: "Mislim da je ovo kraj. Izgubili smo bitku"

Kući su se trebali vratiti 18. travnja. Sada ide u školu sa sestričnom. 'Zaista uživam, ljudi ovdje su vrlo dragi,' rekao je dječak. Kad nije u školi vrijeme provodi surfajući na brojnim plažama. I Hartlepoll i Wollongong su na obali i imaju bogatu industrijsku povijest. Ipak, dok je Hartlepool u Engleskoj okupan kišom, u australski grad grije temperatura od 24 stupnjeva.

>> Vulkanski pepeo zatvorio zračni prostor iznad Velike Britanije

'James je na skijanju u Švicarskoj slomio nogu i propustio je dosta u školi,' rekla je njegova majka. Kako James ne bi opet izostao njegova majka i teta potrudile su se upisati ga u lokalnu školu. Uz osnovne predmete, on sada u školi uči i o Australiji. Jamesova engleska učiteljica je u kontaktu s njegovom majkom. 'Jamesov boravak u Australiji je vrlo vrijedan, pomaže nam u uspostavljanju međunarodnih veza. Sigurna sam da će imati puno zanimljivih priča za svoje stare kolege kada se vrati kući,' zaključila je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene