Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavno pravo

Brazil: Sreća ustavno pravo građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Brazilu grupa parlamentarnih zastupnika predložila je ustavni amandman koji će građanima garantirati pravo na sreću i očekuje se da taj prijedlog zakona uskoro bude usvojen u Senatu.

Brazil razmatra prijedlog da proglasi sreću za ustavno pravo građana, piše britanski Telegraph. U zemlji poznatoj po prelijepim plažama, karnevalu i sambi, za koju stručnjaci očekuju da narednih godina postane peta ekonomska sila u svijetu, grupa zastupnika je predložila ustavni amandman koji će građanima garantirati pravo na sreću.

Pročitajte i ovo Izbori za Europski parlament, ilustracija - 4 "Iskoristi svoj glas" "Kad imaš 12 godina i vidiš da ti je mama umrla da te zaštiti, to se ne zaboravlja": Počela je ključna faza kampanje za promociju europskih izbora Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Predloženo je se u članak 6. ustava, prema kojem su obrazovanje, zdravstvena zaštita, hrana, posao, krov nad glavom, slobodno vrijeme i sigurnost ustavno pravo građana, uvrsti i pravo na sreću. Mauro Motorin, direktor nevladine organizacije Pokret za sreću, koja podržava ovaj prijedlog, ocijenio je da bi takav zakon bio vrlo značajan u zemlji u kojoj i dalje postoji veliki jaz između bogatih i siromašnih.

Poboljšanje socijalnih prava

'U Brazilu, imali smo ekonomski rast koji nije bio popraćen socijalnim rastom onako kako smo se nadali', rekao je Motorin. 'Ovim ustavnim amandmanom želimo pokrenuti diskusiju i dobiti odobrenje za stvaranje uvjeta u kojima će biti poboljšana socijalna prava', istakao je. Mnogi ekonomisti smatraju da su sreća i osobno zadovoljstvo važna mjerila ekonomskog uspjeha jedne zemlje.

Brazilcima naizgled nije potrebno mnogo razloga za sreću, jer većina njih kaže da ih sretnim čine djeca, zdravlje, prijatelji i posao, ali nemoguće je sakriti probleme poput kriminala, lošeg obrazovnog i zdravstvenog sustava i loših puteva i željezničke mreže. Očekuje se da taj prijedlog zakona uskoro bude usvojen u Senatu, koji je protekle nedjelje zasjedao prvi put, otkad je početkom siječnja Dilma Roussef zamijenila Louisa da Silvu na mjestu šefa države, a potom i u donjem domu parlamenta.

Sličan zakon već postoji u Japanu i Južnoj Koreji, čiji ustavi garantiraju svim građanima pravo na sreću, a britanska vlada je početkom veljače namijenila tri milijuna dolara za upitnik kojim će izmjeriti raspoloženje i osjećaj sreće i zadovoljstva stanovništva, piše agencija AP.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene