Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednički izbori

Brazil: Rousseff dobila najviše glasova, ali ide u drugi krug

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dilma Rousseff, kandidatkinja predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve, pobjednica je prvog kruga predsjedničkih izbora u Brazilu, ali sa socijaldemokratom Joseom Serrom mora ići u drugi krug koji može donijeti iznenađenje.

'Možemo potvrditi da će se održati drugi krug', izjavio je predsjednik Visokog izbornog suda (TSE) Ricardo Lewandowski. Po gotovo konačnim rezultatima koje je objavio TSE, Dilma Rousseff je osvojila 46,7 posto glasova, a njezin glavni suparnik Jose Serra 32 posto glasova.

Pročitajte i ovo Akcija brazilske policije Borba protiv trgovine oružjem Velika akcija brazilske policije: Razotkrili ilegalno oružje iz europskih zemalja vrijedno 225 milijuna eura, među njima i Hrvatska Jahta MIschief - 2 Operacija Albina Nevjerojatna priča! Jahta ukradena ljetos u Hrvatskoj, pronađena u Brazilu: Trag vodi sve do Rusije

>> Brazil: Počeli izbori za Lulina nasljednika, najveći izgledi Dilmi Rousseff

Kandidatkinja stranke Zelenih Marina Silva iznenadila je osvojivši 19,5 posto, što je gotovo šest postotnih bodova više nego su joj predviđale ankete. Ankete su sve dosad bile jednodušne u predviđanju pobjede Luline izabranice u utrci sa Serrom, bivšim guvernerom Sao Paula, u drugom krugu 31. listopada.

Aktivistica zelenih poremetila planove

Jedino je izlazna anketa instituta IBOPE koju je objavio GloboNews predviđala pobjedu Rousseff već u prvom krugu, sa 51 posto glasova. No potreba za drugim krugom pokazala se tijekom večeri, kako su stizali privremeni službeni rezultati po kojima Dilma neće dobiti 50 posto glasova potrebnih za pobjedu u prvom krugu.

Aktivistica za zaštitu okoliša i prava Indijanaca Marina Silva (52) pomrsila je račune spriječivši izbor Rousseff (62) već u prvom krugu. Analitičar Andre Pereira Cesar misli da je 'Marinin rezultat fenomen i prava novost na ovim izborima na kojima se iz drugorazrednog kandidata prometnula u onoga tko odlučuje o drugom krugu'.

Nedostatak karizme

Rousseff, bivša šefica Lulina ureda, temeljila je svoju predizbornu utrku na 'nastavku' Luline politike koja je milijune Brazilaca izvukla iz siromaštva i potaknula neviđeni gospodarski rast u zemlji. Oko 136 milijuna Brazilaca s pravom glasa biralo je, uz predsjednika, guvernere i zastupnike u 27 saveznih država te dvije trećine članova Senata.

Tijekom kampanje, mnogi su rekli da kandidatima Serri i Rousseffovoj nedostaje karizma Lula da Silve, koji je s velikim uspjehom izveo zaokret u brazilskom gospodarstvu tijekom osmogodišnjeg mandata. Brazil, najveća zemlja u Latinskoj Americi, ujedno je i jedna od najprosperitetnijih. Lula da Silva je zaslužan za izvlačenje 21 milijuna Brazilaca iz siromaštva. Brazilu je također dodijeljeno domaćinstvo Svjetskog prvenstva u nogometu 2014., i Olimpijskih igara 2016. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene