Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstremne mjere

Ekstremna mjera za ekstremne situacije: Diktator donio zakon kakav je imala Jugoslavija prije više od 100 godina

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko Foto: Afp
Bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko promijenio je Zakon o unutarnjim službama i Zakon o oružanim snagama. Time je oružane snage ovlastio da imaju pravo otvoriti vatru prema građanima te za to neće odgovarati.

Aleksandar Lukašenko, bjeloruski predsjednik i diktator, odlučio je promijeniti Zakon o unutarnjim službama i Zakon o oružanim snagama, čime je praktički onemogućio prosvjedovanje. Promjenama tih zakona bjeloruska vojska dobila je ovlasti upotrijebiti oružje prema prosvjednicima, a da oni za to ne odgovaraju.

Uporabi oružja mora samo prethoditi upozorenje koje će osobi dati očit znak da se protiv njega može koristiti oružje. Takav zakon podsjeća na one kakve je imala Kraljevina Jugoslavija prije više od stotinu godina.

Pročitajte i ovo Mobitel u ruci Nepravomoćno Na Facebooku vrijeđao policiju, pa dobio kaznu: "Ma daj, oni su idioti"

Lukašenkovu odluku objavili su aktivisti Gajuna koji tvrde kako se za slučaj ranjavanja ili smrti građana odmah obavještavaju tužitelji i istražni organi, ali pripadnik vojske ne odgovara za smrt ili ranjavanje.

U zakonu se navodi kako je riječ o ekstremnim situacijama te da je za njih potrebna ekstremna mjera, prenosi DW.

Bjelorusija se suočava s unutarnjim nemirima zbog uključenosti u rat s Ukrajinom i čestim prosvjedima, koji bi novim zakonom mogli biti svedeni na minimum. Vojska i policija već su koristili oružje na prosvjedima te je ubijeno i ranjeno nekoliko ljudi.

Pročitajte i ovo Gužva Užasne gužve FOTO/VIDEO Kaos zbog radova na mostu, građani stoje u kolonama: "Sigurno ću zakasniti i doći živčana na posao"

Aleksandar Tarajkovski i Genadij Šutov ustrijeljeni su na mirnim prosvjedima u Minsku i Brestu. Vlasti su protiv Šutova pokrenule i postupak zbog "ugrožavanja života pripadnika policije", dok je njegov suradnik Aleksandar Kordjukov osuđen na deset godina.

Trenutačno se u bjeloruskim zatvorima nalazi 1413 političkih zatvorenika. Praksa je to koju je Lukašenko preuzeo od svoga mecene Vladimira Putina, koji također svoje političke protivnike drži u zatvoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene