Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne postoje dokazi za umješanost

Bivši časnici OVK-a oslobođeni krivnje za ratni zločin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica visokih časnika Oslobodilačke vojske Kosova odlukom kosovskoga vrhovnog suda oslobođeni krivnje su za ratne zločine, nakon pet godina provedenih u zatvoru.

Selim Krasniqi, Bedri Zyberaj i Agron Krasniqi, poznati kao 'prizrenska skupina', danas popodne pušteni su iz najvećega kosovskog zatvora, u Dubravi na zapadu Kosova. Ondje su izdržavali zatvorsku kaznu pošto su u kolovozu 2006. osuđeni na po sedam godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom tijekom rata na Kosovu 1989. i 1999.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ratni zločin Optužnica protiv 13-torice viših časnika bivše JNA Slika nije dostupna Optuženi Pejić odbacio krivnju za zločina na Ovčari

Na zatvorske kazne tada ih je osudio sud misije Ujedinjenih naroda (UNMIK). Sudsko vijeće kosovskoga vrhovnog suda, sastavljeno od trojice sudaca Europske pravosudne misije (EULEX) i dvojice kosovskih suca, kojim predsjeda sudac EULEX-a, donijelo je oslobađajuću presudu s obrazloženjem da ne postoje dokazi za njihovu umiješanost u ratne zločine.

Trojica oslobođenih uhićeni su u veljači 2004., a jedan od njih, Selim Krasniqi, uhićen je dok je obnašao dužnost zapovjednika druge zone Kosovskoga zaštitnog korpusa.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu odbacio je tvrdnje BBC-a o tajnim zatvorima u kojima su pripadnici OVK činili zločine nad zatočenicima. 'Netko se sjetio da nanese štetu Kosovu. To neće uspjeti', izjavio je Sjediu komentirajući nedavne tvrdnje novinara BBC-a da je OVK osnovao logore u kojima su zatočenici ubijani i mučeni.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene