Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Optuženi Pejić odbacio krivnju za zločina na Ovčari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optuženi Milorad Pejić odbacio je u ponedjeljak, iznoseći svoju obranu pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, krivnju za sudjelovanje u ratnom zločinu na Ovčari 1991. godine.

'Nisu točni navodi optužnice. Upotrijebljene su grozne laži protiv mene i ne osjećam se krivim", kazao je Pejić, koji je uhićen u ožujku ove godine u zračnoj luci "Nikola Tesla".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ipak nije kriv Žarko Leskovac oslobođen krivnje za ratni zločin Slika nije dostupna Beograd: Optuženi zanijekao krivnju za zločin u Lovasu

Postupak protiv Pejića, koji se bio iselio u Veliku Britaniju, gdje je u međuvremenu dobio britansko državljanstvo, odlukom sudskog vijeća pripojen je ponovljenom postupku koji je već u tijeku protiv ostalih 17 optuženih za ubojstvo 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari 1991. godine, pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica".

U svojoj obrani Pejić je kazao da ga je bivša JNA mobilizirala sredinom rujna 1991. godine, ali da od pogibije brata Miroslava 6. listopada te godine - za kojega nikad nije saznao istinu kako je stradao - i njegova pokopa dva dana kasnije, nije sudjelovao u borbama u Vukovaru, već je živio u Negoslavcima, u stanu svoje tadašnje djevojke i sadašnje supruge.

Dan ili dva nakon pada Vukovara, kazao je Pejić, s Veleprometa je otišao u vukovarsku vojarnu, jer je čuo da tamo ima zarobljenika koji bi trebali autobusima biti prebačeni u zatvor u Sremskoj Mitrovici.

"Prepoznao sam mnoge susjede, a među njima je bio i moj školski drug Žarko Milenica, kojega sam izvukao iz autobusa i odveo u Negoslavce", kazao je Pejić.

Kasnije je, kazao je, otišao na Ovčaru, jer ga je Milenica zamolio da od tamo izvuče Damira Kovačića. Njega je pretučenoga vidio na ulazu u hangar, u kojem je bilo još oko 200 zarobljenika, koje su čuvali vojni policajci i pripadnici JNA.

"Kad se sklonila vojna policija, Nikola Dukić je izveo Kovačića, koji je pogledao u mene i slegnuo ramenima. Dukić ga je odveo 15 metara od hangara i onda sam čuo tri pucnja", kazao je Pejić, dodajući da se Dukić - koji je u postupku za Ovčaru bio svjedok - potom vratio i rekao mu: "Ovo je za tvoga brata. Što glumiš tu, brata su ti ubili, a ti sažaljevaš te ustaše!".

Dukić je, inače, svjedočio u listopada 2004. godine, kad je kazao da je 1991. godine bio pripadnik Teritorijalne obrane Vukovara, te da je bio na Ovčari i na Grabovu, mjestu nedaleko od hangara gdje su zarobljeni Vukovarci ubijani, ali da on u tome nije sudjelovao, te je nacrtao i skicu na kojoj je označio gdje su pojedini optuženi stajali u trenutku zločina kojem je prisustvovao.

Ponovljeno suđenje optuženima za zločin na Ovčari počelo je u ožujku prošle godine, nakon što je Vrhovni sud Srbije u prosincu 2006. godine ukinuo presudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Suđenje se nastavlja u utorak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene