Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMA 97 GODINA

"Tajnica zla" nacističkog logora smrti prekinula šutnju: Otkrila je li joj žao što je sudjelovala u masovnom pokolju

Irmgard Furchner
Irmgard Furchner Foto: Afp
Bivša tajnica nacističkog logora smrti, kojoj se sudi za sudioništvo u ubojstvu više od 10.000 ljudi, ovog je tjedna prekinula šutnju izrazivši žaljenje zbog užasa nanesenih zatvorenicima.

"Žao mi je zbog svega što se dogodilo", rekla je 97-godišnja Irmgard Furchner regionalnom sudu u Itzehoeu u utorak. Furchner je bila tajnica koncentracijskog logora Sutthof u Poljskoj od lipnja 1943. do travnja 1945.

Prema njemačkom zakonu, svaka osoba koja je pomagala u radu nacističkih logora smrti, čak i ako nije radila izravno na tom mjestu, može se smatrati odgovornom kao sudionik u zločinima koji su tamo počinjeni.

Tamošnji mediji Furchner nazivaju "tajnicom zla", a sudi joj se kao maloljetnici jer je imala manje od 21 godine u vrijeme kada je radila u logoru.

"Žao mi je što sam u to vrijeme bila u Stutthofu", kazala je Furchner.

Unatoč svakodnevnom dopisu zapovjednika logora Paula Wernera Hoppea, Furchner je prethodno zanijekala bilo kakva saznanja o ubilačkim ciljevima u logoru Sutthof. Njezinu obranu zakompliciralo je svjedočenje njezina vlastitog supruga iz 1954., koji je kazao da je znao da su ljudi u logoru ubijani plinom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RADIKALNO DESNIČARKSA GRUPA Velika racija protiv neonacističke scene u Njemačkoj: Uhićene četiri osobe, sudjelovalo čak 800 policajaca

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna na sjednici Vijeća sigurnosti Svijet u šoku nakon zločina u Buči, a ruski ambasador poručuje: "Moramo izrezati maligni nacistički tumor koji izjeda Ukrajinu"

Unatoč tome, prošli su tjedan odvjetnici Irmagrd Furchner zatražili njezino oslobađanje rekavši da dokazi nisu nedvojbeno potvrdili da je bila svjesna ubojstava. Tužitelji su u međuvremenu zatražili dvogodišnju uvjetnu kaznu, piše NY Post.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene