Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Debakl bivše premijerke

Dobila najlošije ocjene: Bratušek dala ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto Alenke Bratušek Slovenija bi mogla kandidirati Tanju Fajon.

'Nadala sam se da će Slovenija dobiti jak položaj u Komisiji, no moja je ocjena nažalost bila pogrešna', napisala je Bratušek na Facebooku.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes" Slika nije dostupna Odlazi s dužnosti Slovenska premijerka postaje povjerenica u novoj EK

Izabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker priopćio je u četvrtak da je bivša slovenska premijerka Alenka Bratušek, koja je dobila negativnu ocjenu nadležnih odbora Europskog parlamenta, dala ostavku na položaj u EK-u za koji je predložena.

'Iznimno poštujem odluku Alenke Bratušek da podnese ostavku na mjesto potpredsjednice sljedeće Europske komisije, koju mi je upravo podnijela. S tom odlukom, ona mi pomaže da dovršim sastavljanje Komisije, zajedno s Europskim parlamentom i Vijećem', kaže Juncker i dodaje da je u stalnom kontaktu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i vodstvom Europskog parlamenta o tom pitanju.

Proceduralno gledajući, sada je otvoren put slovenskoj vladi da predloži novog kandidata.

Svi kandidati koje je Juncker predložio dobili su zeleno svjetlo osim Bratušek. Mađar Tibor Navracsics dobio je pozitivno mišljenje s tim nije dobio potporu da postane povjerenik za obrazovanje, kulturu i državljanstva za što je predložen.

U međuvremenu je iz Europskog parlamenta pojačan pritisak da Alenka Bratušek bude zamijenjena. U četvrtak su i europski socijalisti i pučani dali otvorenu potporu Slovenki Tanji Fajon, zastupnici Europskog parlamenta.

Slovensku kandidatkinju odbio EP: Je li na to utjecalo pitanje Dubravke Šuice?

'Europska pučka stranka će podržati samo ženskog kanidata s iskustvom. Popis slovenske vlade koji je ljetos predan uključivao je primjerice Tanju Fajon. Ona savršeno ispunjava kriterije', rekao je u priopćenju šef zastupničkog kluba europskih pučana Manfred Weber.

Tako je rekao je i šef socijalista Gianni Pittela, koji je rekao da je Bratušek odbačena zato što se pokazala vrlo lošom na saslušanju i da je prirodni kandidat za slovenskog člana Komisije Tanja Fajon.

'Sada socijalisti smatraju da postoje prirorodni razlozi da Tanja Fajon bude članica Komisije. U prvom redu zato što je njezino ime bilo na popisu koji je dostavila slovenska vlada, zatim zato što ima dugogodišnje iskustvo u Europskom parlamentu, gdje je dokazala svoju sposobnost, a to je spremna pokazati i na saslušanju', rekao je Pittela.

Alenka Bratušek potvrdila je u izjavi na Facebooku da je odstupila od kandidature za potpredsjednicu Europske komisije i povjerenicu za energetsku uniju, navodeći da je to učinila kako ne bi otežavala postupak imenovanja cijele Komisije te da bi olakšala situaciju njezinu predsjedniku jeanu Claudeu Junckeru i slovenskoj vladi u traženju novog kandidata.

'Predsjedniku Junckeru zahvaljujem na svoj njegovoj potpori, ali ne želim otežavati postupke imenovanja Komisiji', navela je Bratušek dodavši da prihvaća odgovornost za situaciju koja je nastala nakon što joj odbori Europskog parlamenta nisu iskazali povjerenje, ali da je svjesna i 'cijele konstelacije' okolnosti koje su do toga dovele.

'Nadala sam se da će Slovenija dobiti jak položaj u Komisiji i da će slovenska politika nastupiti zajedno pri tako važnoj kandidaturi, no moja je ocjena na žalost bila pogrešna', navela je u izjavi bivša slovenska premijerka, dodavši da se na ostavku odlučila danas kako bi slovenska vlada mogla izabrati 'novu kandidatkinju' te prijedlog što prije uputiti u Bruxelles. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene