Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porječkale se

Slovensku kandidatkinju odbio EP: Je li na to utjecalo pitanje Dubravke Šuice?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smatrate li da je došlo vrijeme da se ogradite od komunizma i okrenete budućnosti, pitala je Šuica.

Tko slavi ustaše, a tko veliča komunizam - pitanje je oko kojeg su se porječkale slovenska i hrvatska strana - i to u Europskom parlamentu.

Sve se dogodilo na predstavljanju Alenke Bratušek kao kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije. Naime, Dubravka Šuica tražila je da objasni zašto je na jednom skupu pjevala talijansku pjesmu 'Bandiera rossa'.

Pročitajte i ovo Komunisti u Rusiji 71. godišnjica Ruski komunisti traže istragu Staljinove smrti: Sumnjaju da je Zapad u tome imao svoje prste Julija Navaljnaja u Europskom parlamentu - 1 Dočekali je ovacijama Udovica Navaljnog zastupnicima EU parlamenta: "Želite poraziti Putina? Onda prestanite biti dosadni"

Tri je sata Alenka Bratušek odgovarala na pitanja članova odbora za zaštitu okoliša i energetiku. Ali usmeni ispit nije prošao najbolje - većina zastupnika ocijenila ga je neuspješnim.

Naši parlamentarci stigli u Bruxelles, Jakovčić najsretniji: To je to, to sam htio cijeli život i evo me!

Je li na lošu ocjenu utjecalo i pitanje hrvatske europarlamentarke Dubravke Šuice?

'A odnosi se na video isječke koje sam imala priliku vidjeti u kojima podržavate antieuropske izjave, pjevate komunističke pjesme. Smatrate li da je došlo vrijeme da se ogradite od komunizma i okrenete budućnosti?', bilo je pitanje eurozastupnice Šuice.

'U Sloveniji se ta pjesma doživljava kao antifašistička i nemam se zbog čega sramiti niti ispričavati jer i Europa ima antifašističke temelje', odgovorila joj je Bratušek.

'Dubravka Šuica neće biti izbačena iz HDZ-a!'

Da je Šuicino pitanje bilo sramotno, smatra Ivo Vajgl, slovenski eurozastupnik.

'To je bilo neukusno, neodgovorno i nekorektno, puno pretjerivanja. Jedini cilj je kompromitirati Bratušek', rekao je.

A da su iza svega stajale skrivene namjere smatra i sama Bratušek, ali je poručila da od kandidature neće odustati. No na kraju ju je odbio EP.

EP odbio kandidaturu Alenke Bratušek

Odbor za industriju, istraživanje i energiju te Odbor za zaštitu okoliša velikom su većinom glasova odbacili kandidaturu Slovenke Alenke Bratušek i Slovenija će morati predložiti drugog kandidata za člana Komisije.

Protiv Bratušek, koja se, po općoj ocjeni, na saslušanju pokazala posve nepripremljenom, glasovalo je čak 112 članova dvaju odbora, a samo 13 ih je bilo za nju.

Slovenija će nakon pada Bratušek predložiti novog kandidata za EK

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da će njegova vlada, nakon što su dva odbora Europskog parlamenta odbacila kandidaturu Alenke Bratušek za mjesto potpredsjednice Europske komisije, zadužene za energetsku uniju, odmah početi odlučivati o novom kandidatu iz Slovenije, ali nije želio iznositi imena.

'Sada je na vladi da odmah donese odluku o slijedećem kandidatu, zauzet ću se za to da vlada što prije nađe odgovarajućeg kandidata', kazao je Cerar novinarima u Milanu, gdje je nazočio summitu EU-a o zapošljavanju.

'Odluka mora biti poznata već idućih dana, pred vladom je zahtjevna zadaća', dodao je Cerar, ne želeći iznositi imena potencijalnih kandidata, rekavši da je za to prerano.

Slovenski premijer je rekao da će moguće kandidata tražiti i u redovima svoje stranke, ali se o svemu mora najprije konzultirati s koalicijskim partnerima u vladi.

Na pitanje može li Slovenija u Europskoj komisiji zadržati potpredsjedničko mjesto koje je bilo ponuđeno Bratušek Cerar je rekao da ne može špekulirati i da će se informirati o nastaloj situaciji.

Slovenski mediji javljaju da je potencijalna kandidatkinja za članicu Europske komisije iz Slovenije i Violeta Bulc, članica Cerarove stranke, koja je u njegovoj vladi ministrica bez portfelja, zadužena za strateške projekte, razvoj i kohezijsku politiku. (D.K./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene