Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teška situacija

Bitka za Kobani: 7 stvari koje morate znati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budući da se u gradu vode teške bitke, iznimno je komplicirano doći do informacija o stanju u Kobaniju. No, evo što se sve doznaje o situaciji.

1. Kurdska središnjica pala je u ruke ISIS-a

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zauzeli srce Kobanija IS osvaja: Kurdi bježe od pokolja! Slika nije dostupna Bačene nove bombe Pojačali se zračni napadi na IS u Iraku: Stigle nove snage

YPG danima se borio protiv ISIS u Kobaniju nedaleko svoje središnjice, no ni američki zračni napadi nisu spriječili napredovanje ISIS-a. Džihadisti su brojčano nadmoćniji te imaju više oružja.

2. 40 posto Kobane sad je pod kontrolom džihadista

3. Kurdski borci nisu dobili ni oružje, niti ikakvu drugu pomoć

Kazahstan te još neke zemlje obvezale su se postali Kurdima oružje, hranu i sličnu pomoć, međutim ništa od toga nije stiglo do Kobanija. Razlog tome je, pretpostavlja se, turska blokada grada.

4. Turska neće ući u Kobani dok je ISIS ne 'očisti' od Kurda

Iran se oslanja na ne-ulazak Turske u Kobani, dok se SAD oslanja na upravo suprotno. Ipak, čini se kako će se stvari odviti onako kako to Iran želi budući da je, za sada, turski prezir spram Kurda i Bašara al- Asada nadjačao strah od opasnosti koje nosi ISIS.

Džihadisti IS-a jačaju pritisak, kurdske snage sve slabije, a UN strahuje od pokolja!

5. ISIS tvrdi da je oko Kobanija oko 4.000 njihovih vojnika

Iz samog grada dolaze informacije kako dolazi još ISIS-ovih vojnika te da je cesta koje vodi prema Kobaniju iz Rake potpuno otvorena. Kurdima je potrebna hrana, oružje te sva ostala pomoć.

6. Petogodišnji plan džihadista pokazuje zašto im je Kobani važan

Džihadisti u narednih pet godina namjeravaju proširiti svoj kalifat što je vidljivo na ovoj karti koju su nedavno objavili. Ako padne Kobani, Al Kaida će destabilizirati Jemen, a zamah će, vjeruju, u Egiptu opet dobiti Muslimansko bratstvo, a sigurni su i da će uspjeti probuditi i džihadiste u Saudijskoj Arabiji i ostalim zemljama Zaljeva koje su trenutno na strani zapadnog saveza.

7. Kurdi i borci za slobodu Sirije zajedno djeluju protiv ISIS-a

Ove dvije strane udružile su se u Kobaniju kako bi lakše odbacili ISIS izvan granica grada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene