Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bijela kuća: Rukovanje Obame i Castra nije bilo predviđeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rukovanje Baracka Obame s kubanskim kolegom Raulom Castrom u prigodi komemoracije Nelsonu Mandeli u utorak u Sowetu nije bilo predviđeno, rekao je savjetnik američkog predsjednika.

'Ništa nije bilo predviđeno' osim teksta Obamina govora, rekao je zamjenik njegova savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes na tiskovnoj konferenciji u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One na povratku iz Johannesburga u Washington.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 54 godine neprijateljstva OTKUCALA JE PONOĆ Otvoreno novo poglavlje u povijesti Slika nije dostupna Nakon više od 50 godina Obama: Susret s Castrom moguća je prekretnica

'Dok se uspinjao na govornicu rukovao se sa svima, nije učinio ništa drugo nego se pozdravio s tim čelnicima', dodao je Rhodes.

Kazao je da se 'predsjednik usredotočio na odavanje počasti nasljeđu Nelsona Mandele' u utorak, premda je kratak susret američkog i kubanskog čelnika, čije zemlje od 1961. nemaju diplomatskih veza, potaknuo golemo zanimanje.

Havana je u tom stisku ruke, prvom javnom između nekog američkog i kubanskog predsjednika u zadnjih pedeset godina, vidjela 'početak kraja agresivnog ponašanja SAD-a prema Kubi', kako piše službena kubanska mrežna stranica.

Rhodes je pak istaknuo da taj susret ne mijenja ništa u pristupu Obamine administracije prema vlastima tog komunističkog otoka, a taj pristup u sebi ujedinjuje znakove otvaranja i zahtjeve za liberalizaciju.

'Znači li ovaj stisak ruke kraj agresivnog ponašanja?'

Od dolaska demokrata u Bijelu kuću prije pet godina 'zauzeli smo drukčiji pristup' od prethodnih administracija, naime ukinuli smo ograničenja kretanju ljudi, istaknuo je Obamin savjetnik.

No 'istodobno smo i dalje ozbiljno zabrinuti zbog stanja ljudskih prava na Kubi i zbog Alana Grossa kojega, po našem sudu, treba odmah osloboditi', dodao je.

Alan Gross, američki državljanin, uhićen je prije pet godina na Kubi i osuđen na 15 godina zatvora zbog špijunaže. SAD redovito traži njegovo oslobađanje.

'Ujedno ćemo našu politiku usredotočiti na potporu većim pravima, dostojanstvu i poduzetničkoj slobodi Kubanaca, što je u duhu vrijednosti o kojima je predsjednik danas govorio' u Južnoafričkoj Republici, dodao je.

Obama je u Sowetu ocijenio da 'ima previše čelnika koji kažu da podupiru borbu Nelsona Mandele za slobodu, a ne trpe oporbu u vlastitom narodu'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene