Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez!

Hrvatska i BiH: Voda se povlači, iz mulja prijete mine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neviđene poplave koje su proteklog tjedna opustošile više od polovice teritorija Bosne i Hercegovine pokrenule su i brojne mine postavljene tijekom rata od 1992. do 1995. godine što predstavlja veliku opasnost za stanovništvo u ugroženim područjima, upozorio je predstavnik Centra za uklanjanje mina BiH Saša Obradović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Poplave u Bosni (Foto: AFP) Poplave u BiH Nastavlja se potraga za dječakom koji je upao u nabujali potok kod Žepča

Slična situacija s minama je i u Hrvastkoj, a u priloženoj fotografiji i na linku možete provjeriti koja su područja ugrožena u našoj zemlji.

Kartu minskog područja u Hrvatskoj možete pogledati ovdje.

Saša Obradović je potvrdio kako su u Centru za uklanjanje mina BiH već dobili informacije da je vodena bujica pokrenula mine iz minskih polja na području Bosanske Krupe, a strahuje se da je slično stanje i u ostalim područjima koje je u proteklim danima ugrozila poplava.

'Najkritičnije je stanje na području Doboja, Maglaja, Unsko-sanske županije i Bosanske Posavine', kazao je Obradović za BH Radio 1.

Podsjetio je na činjenicu da su tijekom proteklog rata minska polja najgušće raspoređena na obalama rijeka koje su ujedno predstavljale crtu razdvajanja poput Bosne, Usore, Une, Sane i Spreče.

Vodena bujica je proteklih dana odnijela sve oznake takvih ranije identificiranih minskih polja, a strahuje se da je mulj odnio neke od mina koje se sada mogu pojaviti na mjestima gdje ih nikada nije bilo.

EKSKLUZIVAN VIDEO IZ ZRAKA - Opasnost još nije prošla: Evakuirat će se i prisilno!

'Mulj je mogao pokrenuti neke mine i potrebno je biti krajnje oprezan pri radovima', kazao je Obradović konstatirajući kako je ova opasnost veliki izazov za pirotehničare, ali i za cijelu državu. Procjena je BH MAC-a kako je diljem zemlje na sumnjivim površinama razbacano više od 120 tisuća različitih mina.

Identificirano je više od 9.400 mikrolokacija na kojima postoji opasnost od skrivenih mina, a to je 2,4 posto ukupnog teritorija države. Do posljednih se poplava procjenjivalo kako te mine potencijalno mogu ugroziti 540 tisuća ljudi koji žive i rade u blizini sumnjivih područja.

Od 1996. godine od mina postavljenih tijekom rata u BiH je stradalo 1.726 osoba, od čega je bilo 600 smrtnih slučajeva. Samo od početka ove godine od mina su poginule četiri osobe, a još osam je teže ili lakše ozlijeđeno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene