Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Veto na ugovor o dvojnom državljanstvu s Hrvatskom dobio potporu parlamenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veto koji je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić uložio na ratificiranje ugovora o dvojnom državljanstvu između Hrvatske i BiH stupio je na snagu nakon što ga je podržao klub bošnjačkih zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Klub Bošnjaka je sukladno ustavnoj proceduri razmatrao Silajdžićev zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pokrenut nakon što je Predsjedništvo BiH ranije ovog mjeseca glasovima Željka Komšića i Nebojše Radmanovića podržalo ratificiranje ugovora s Hrvatskom o dvojnom državljanstvu.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Slika nije dostupna 'Ugovor o dvojnom državljanstvu vodi u diskriminaciju'

Svi članovi kluba bošnjačkih zastupnika koji su sudjelovali na sjednici održanoj u Sarajevu glasovali su u prilog Silajdžićeva veta suglasivši se s ocjenom kako bi reguliranje dvojnog državljanstva s Hrvatskom bilo štetno za bošnjačke interese.

Bošnjački su zastupnici istodobno podržali Silajdžićevu inicijativu da se u Domu naroda Parlamenta BiH pokrene postupak izmjene postojećeg Zakona o državljanstvu BiH odnosno ukidanja članka 17. tog zakona.

Taj članak predviđak da državljanstvo BiH gubi svatko tko stekne državljanstvo druge države ukoliko to nije regulirano bilateralnim sporazumom.

Silajdžić je ocijenio kako se ovime izravno ugrožavaju prava svih onih koji su tijekom rata izbjegli iz BiH i koji žive u zemljama poput SAD, Kanade ili Novog Zelanda jer one ne prakticiraju sklapanje ugovora o dvojnom državljanstvu.

Među njima je najviše Bošnjaka, a Silajdžić drži kako upravo zbog toga predstavnici iz Republike Srpske blokiraju pokušaje da se sporni članak zakona ukine.

"Pola milijuna naših građana koji su otišli ne svojom voljom već zbog etničkog čišćenja i genocida imaju taj problem i ako se članak 17. ne ukine, oni će za BiH biti zauvijek izgubljeni", izjavio je Silajdžić objašnjavajući zbog čega traži da se pitanje dvojnog državljanstva riješi načelno a ne pojedinačnim ugovorima poput onoga s Hrvatskom.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Komšić zatražio je od visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka da zbog ovakve situacije intervenira i koristeći svoje ovlasti ukine sporni članak 17.

Lajčak je međutim taj zahtjev odbio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene