Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastrašujući plan

Netanyahu poslao jasnu poruku: "Moramo to učiniti, inače će Izrael izgubiti rat protiv Hamasa"

Palestinci u Rafahu
Palestinci u Rafahu Foto: Afp
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da njegova vojska mora provesti akciju u Rafahu, posljednjem velikom gradu u Rafahu jer će u protivnom izgubiti rat protiv Hamasa.

Izraelska vojska mora provesti operaciju u Rafahu gdje se sklonilo oko 1,4 milijuna Palestinaca jer će u protivnom "izgubiti rat" protiv Hamasa, rekao je u subotu izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Na konferenciji za novinare u Jeruzalemu, Netanyahu je kazao i da će izraelska vojska provesti operaciju u Rafahu čak i u slučaju dogovora s Hamasom o oslobađanju talaca koje taj pokret još drži u Gazi.

Nakon ofenzive na grad Gazu, a potom na Han Junis, Izrael se priprema ući u Rafah, zadnji veliki grad u pojasu Gaze što izaziva ozbiljne bojazni za sudbinu civilne populacije koja je tamo našla utočište.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin progovorio i o točkastoj koaliciji Peđa Grbin u Dnevniku Nove TV: "Plenković me podsjetio na Tuđmana nakon skupa za Radio 101"

Američki predsjednik Joe Biden, čija je zemlja glavni zagovornik Izraela, podsjetio je u petak da se operacija u Rafahu "ne bi trebala odvijati bez vjerodostojnog plana" za zaštitu civila.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je da bi operacija u tom gradu dovela do "humanitarne katastrofe bez presedana".

"Tko god nas želi spriječiti u izvođenju operacije u Rafahu zapravo nam govori da izgubimo rat. Neću se predati tome", naglasio je izraelski premijer.

On je također rekao da će se borbe u Gazi nastaviti sve dok svi ciljevi ne budu ispunjeni.

Što se tiče pregovora, za Netanyahua se oni mogu nastaviti kada Hamas izmjeni svoje zahtjeve koje je u ovom trenutku nazvao "deluzijama".

"Boli nas patnja"

Izraelski predsjednik Isaac Herzog izjavio je u subotu da ga boli patnja nevinih palestinskih civila, ali da su izraelske vojne akcije u Gazi nužne kako bi se iskorijenio Hamas.

"Boli nas patnja nevinih civila u Gazi, ali kada imamo pravo na samoobranu i kada smo napadnuti s tako golemom vojnom mašinerijom, kako da to iskorijenimo? Morate ondje otići fizički", rekao je Herzog na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.

Pročitajte i ovo Tomislav Horvatinčić stigao u jednu od poznatijih pulskih konoba - 2 služi kaznu u Valturi FOTO Kamere snimile Horvatinčića na slobodi, bio je u društvu ženske osobe

Dodao je da vojska to pokušava postići uz što manje civilnih žrtava, ali da se na nju puca iz kuća, trgovina, džamija.

"Kada će se palestinski civili vratiti kućama? Kad uništimo Hamasovu infrastrukturu", rekao je Herzog

Ocijenio je da su Izraelci nakon Hamasova napada 7. listopada previše traumatizirani da bi danas razmišljali o rješenju dviju država koji postoje jedna uz drugu.

"Izraelci zaslužuju mir, vjerujem i da Palestinci zaslužuju mir, ali ne možeš graditi mir sa susjedima koji siju teror", rekao je. "Miru treba dati šansu, ali moramo dodati element realnosti. To se neće dogoditi dok ne nađemo rješenje za sigurnost Izraela".

Pročitajte i ovo Avdijivka Eskalacija borbi Ukrajinska vojska se povlači iz ključnog grada: "Kad samo ruševine ostanu od utvrde, naš prioritet je spasiti živote vojnika"

Herzog se na marginama konferencije sastao s premijerom Katra koji posreduje u pregovorima o primirju u Gazi i puštanju izraelskih talaca koje drži Hamas.

"Mi na tome radimo 24 sata, sedam dana u tjednu. Vjerujem da i druga strana želi da se stvari pomaknu s mrtve točke. Ne mogu vjerovati da Sinvar ne želi učiniti ništa, jer to znači da će njegovi ljudi i dalje patiti", rekao je Herzog misleći na šefa Hamasa u Gazi Jahju Sinvara.

Razgovori u kojima su sudjelovali šefovi obavještajnih službi SAD-a, Egipta, Izraela i Katra završili su u utorak bez pomaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene