Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bavarska i dalje protiv muslimanskih marama u školama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabrana nošenja marama za učiteljice muslimanske vjeroispovijesti u bavarskim školama ostaje i dalje na snazi, odlučio je bavarski Ustavni sud u Muenchenu.

"Sud u zabrani nošenja marame ne vidi povredu zakona o jednakosti za pripadnike svih vjeroispovjesti te isto tako ne vidi povredu prava slobodnog vjerskog opredjeljenja", stoji u obrazloženju suda. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Turski ustavni sud raspravlja o marami na sveučilištima Slika nije dostupna Turski premijer za ukidanje zabrane nošenja marame

Nastavno osoblje isto tako, kako se navodi u obrazloženju, obvezno je širiti tradiciju zapadne civilizacije uz istodobnu zaštitu vjerskih osjećaja učenika.

Današnjom presudom odbijena je žalba Islamske vjerske zajednice iz Berlina koja je u činjenici da je muslimanskim učiteljicama dolazak u školu s maramom na glavi zabranjen dok istodobno katoličkim časnim sestrama dopušteno držati nastavu u redovničkoj odori, vidjela povredu Ustavom zajamčenog prava jednakosti među vjerskim zajednicama.

Vjerska islamska zajednica najavila je da će podržati individualne žalbe pred saveznim Ustavnim sudom protiv današnje presude.

Vodeća stranka u Bavarskoj, Kršćansko socijalna unija (CSU), pozdravila je današnju presudu naglašavajući da nošenje marame nije spojivo s vrijednostima kršćansko - europske civilizacije te da predstavlja simbol potlačenosti žena u islamskom svijetu.

Nošenje marame za vrijeme nastave nastavnom osoblju muslimanske vjeroispovjesti dosad je, osim u Bavarskoj, zabranjeno i u saveznim pokrajinama Hessen, Baden - Wuertenberg, Donja Saska, Saarland, Bremen, Berlin i Sjeverna Rajna - Vestfalija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene