Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrdi iranski ministar

'Bašar al-Asad će sudjelovati na predsjedničkim izborima 2014. godine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bašar al-Asad će sudjelovati na sljedećim predsjedničkim izborima u Siriji planiranim u 2014., rekao je u subotu u Teheranu iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi čija je zemlja blizak saveznik sirijskog režima.

"Predsjednik Asad će, kao i drugi, sudjelovati na sljedećim izborima a sirijski narod će izabrati koga bude htio" za predsjednika, rekao je na tiskovnoj konferenciji zajedno sa sirijskim kolegom Validom Mualemom, pošto je kazao da će Asad ostati na vlasti do 2014.

>> Zapovjednik sirijskih pobunjenika: Nismo dobili oružje iz Hrvatske

Asad je uvijek odbacivao pozive zapadnih i mnogih arapskih zemalja, Turske i sirijske oporbe da ode s vlasti kako bi se riješio sukob u Siriji koji traje već gotovo dvije godine, ali se zasad nije izjašnjavao o mogućem novom mandatu.

Sirijska oporba odbija svaki dijalog koji se ne bi završio Asadovim odlaskom. Sirijski predsjednik pak ne popušta i tvrdi da će njegove snage nastaviti borbu dok se ne obračunaju s pobunjenicima koje naziva "teroristima".

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Džihad Mokdad ocijenio je 15. siječnja u razgovoru za BBC da se Asad s punom legitimnosti može kandidirati na izborima 2014. u okviru pluralističkih izbora.

Otkako je prije pola stoljeća stranka Baas preuzela vlast, Sirijci su svakih sedam godina morali potvrđivati jedinog kandidata kojeg bi istaknula stranka na vlasti. Tako je Hafez al-Asad vladao 30 godina, a 2000. je najvišu dužnost preuzeo njegov sin Bašar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene