Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dovodi u pitanje neovisnost

Barosso od Orbana traži povlačenje reforme središnje banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso zatražio je od mađarskog premijera Viktora Orbana da povuče nacrt reforme središnje nacionalne banke za koji se ocjenjuje da dovodi u pitanju njezinu neovisnost.

'Preporučam vam da bez odgode povučete dva prijedloga zakona koji su proslijeđeni parlamentu', piše Barroso u pismu mađarskom premijeru čiji su dijelovi objavljeni na internetskoj stranici origo.hu. Glasnogovornik mađarske vlade Peter Szijjarto potvrdio je to pismo, ali je odbio govoriti o njegovu sadržaju.

Reforma koja prije svega oduzima pravo guverneru središnje banke da imenuje pomoćnike i to pravo daje premijeru smatra se prijetnjom neovisnosti te monetarne institucije. Međunarodni monetarni fond i Europska unija već su izrazili svoju zabrinutost.

Planovi znače da vlada 'potpuno preuzima ovlasti središnje banke', rekao je guverner MNB-a Andras Simor. Odvojeno je vlada skicirala i plan kojim bi se središnja banka pridružila regulatoru za financijska tržišta PSZAF-u. (Hina)

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene