Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dužnička kriza u eurozoni

Orban: Mađarska neće sudjelovati u fiskalnom usklađivanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u četvrtak da njegova zemlja neće sudjelovati ni u kakvom europskom ugovoru koji bi uključivao fiskalno usklađivanje ili bi ugrožavao njezinu neovisnu fiskalnu politiku.

'Sigurno je da Mađarska ne želi sudjelovati u ugovorima koji uključuju mjere fiskalnog usklađivanja, to jest vlada ne kani odustati od neovisne mađarske fiskalne politike', kazao je Orban, a prenijela je mađarska novinska agencija MTI, nakon susreta s češkim kolegom Petrom Nečasom u Budimpešti.

Češki premijer je usto ocijenio da izravna ili neizravna pravila fiskalnog usklađivanja u zemljama EU-a nisu u interesu malenog češkog gospodarstva koje počiva na izvozu.

Zemlje EU-a, osim Velike Britanije, na summitu 8. i 9. prosinca načelno su se dogovorile o proračunskom paktu koji uključuje elemente poreznog usklađivanja, kako bi se riješila dužnička kriza u eurozoni.

Pošto je u početku bio suzdržan, Viktor Orban je na koncu rekao da će Mađarska sudjelovati u ugovoru ako ga parlament potvrdi.

No, parlament u Budimpešti neće donijeti odluku o poreznim mjerama'"sve dok ne budu poznate sve pojedinosti ugovora', istaknuo je mađarski premijer.

'Taj je ugovor kao Jeti: svi o njemu govore, ali nitko ne zna kako izgleda', komentirao je češki premijer.

'Htjeli bismo da se taj novi međunarodni ugovor primjenjuje na zemlje izvan eurozone tek kada uđu u eurozonu', dodao je Nečas, dok se zemlje ne uspijevaju dogovoriti hoće li se ugovor provoditi u svih 27 zemalja EU-a ili u samo 17 zemalja eurozone.

Budimpešta je još u ožujku odbila ući u europski mehanizam za stabilnost, rekavši kako se boji gubitka neovisnosti svoje porezne politike. (Hina)

Pročitajte i ovo Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima Viktor Orban Rok od dva mjeseca Europska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene