Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi diljem SAD-a

Obama: Rasizam duboko ukorijenjen u američkom društvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rasizam prema Afroamerikancima duboko je ukorijenjen u američkom društvu i povijesti, rekao je američki predsjednik Barack Obama u intervjuu televiziji BET koji će biti objavljen u ponedjeljak.

Nakon nekoliko slučajeva u kojima su bijeli policajci upotrijebili prekomjernu silu prema crncima, u prvi je plan ponovno izbilo pitanje rasizma.

Pročitajte i ovo Zabava na Šri Lanki Dobio uvrede i prijetnje Organizirao zabavu za bijelce pa morao napustiti zemlju: "Nikada nismo podržavali i nećemo podržavati razne rasističke izjave" Slika nije dostupna Slučaj Breonne Taylor Druga noć prosvjeda protiv rasizma u Louisvilleu: 300 prosvjednika marširalo gradom, dio njih razbijao prozore tvrtki i bolnice

Nedavni incidenti i njihovi pravosudni ishodi izazvali su prosvjede diljem SAD-a. Napetosti su pogotovo pojačane nakon što nije podignuta optužnica protiv bijelog policajca koji je u Fergusonu ubio nenaoružanog mladog crnca.

Obama je u intervjuu govorio o svojim razgovorima sa skupinom mladih aktivista za prava građana, uključujući i vođe prosvjeda u Fergusonu, koje je prošlog tjedna primio u Bijeloj kući.

Obama je aktivistima poručio da je riječ o nečemu što je 'duboko ukorijenjeno u našem društvu, duboko ukorijenjeno u našoj povijesti'. Amerika je napravila neke korake, rekao je on, što 'daje nadu' da će dodatni napredak biti postignut.

'Iako su ti incidenti bolni, ne možemo reći da je ono što se događa danas jednako onome što se događalo prije 50 godina', rekao je Obama.

Bijes se ne stišava: Prosvjednici zatvaraju prometnice ležanjem na tlu

Opća nepravda prema crncima izazvala je 50-tih godina prošlog stoljeća pojavu pokreta za građanska prava u SAD-u.

'Ako razgovarate sa svojim roditeljima, djedovima i bakama, ujacima, reći će vam da je danas bolje, ne dobro nego bolje', dodao je američki predsjednik.

Obama je proteklih tjedana, zajedno s ministrom pravosuđa Ericom Holderom koji je crnac, poduzeo određene korake vezane za rasne probleme između policije i građana širom države. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene