Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove sankcije

'Pokušaji destabilizacije u Ukrajini moraju prestati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove međunarodne sankcije koje bi se već u ponedjeljak mogle uvesti Rusiji trebaju zaustaviti 'provokacije' Moskve na istoku Ukrajine, rekao je u nedjelju predsjednik Barack Obama koji boravi u posjetu Maleziji.

'Važno je da donesemo nove mjere kako bismo Rusiji dali do znanja da pokušaji destabilizacije u Ukrajini moraju prestati', istaknuo je američki predsjednik Barack Obama na tiskovnoj konferenciji u Maleziji.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

Sedam industrijski razvijenih zemalja (G7) odlučilo je u subotu proširiti sankcije Moskvi nakon porasta napetosti na istoku Ukrajine gdje su u subotu separatisti još držali skupinu međunarodnih vojnih promatrača.

Po riječima jednog američkog čelnika, 'svaka zemlja će odlučiti kakve ciljane sankcije će uvesti'. 'Američke sankcije mogle bi se donijeti već u ponedjeljak', dodao je.

Diplomati 28 zemalja Europske unije sastat će se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi 'utvrdili dodatni popis sankcija iz druge faze', poput blokiranja imovine i zabrane putovanja.

'Sve dok se Rusija bude služila provokacijama umjesto da krizu riješi mirnim putem i dade prednost smirivanju stanja, bit će posljedica i one će biti sve teže', upozorio je Obama.

G7 odlučio: 'Hitno namećemo dodatne sankcije Rusiji!'

Rusija, koju Kijev i Zapad optužuju da potiče nerede u Ukrajini, nagomilala je oko 40.000 vojnika na svojoj zapadnoj granici gdje već nekoliko dana 'izvodi vojne vježbe'.

SAD i Ukrajina su također optužili Moskvu da je u noći na subotu u više navrata povrijedila ukrajinski zračni prostor ne bi li 'izazvala rat', što ova niječe.

Zbog takva razvoja događaja ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk morao je skratiti posjet Rimu.

Obama Maleziji obećao pomoć u traženju nestalog zrakoplova

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako su Sjedinjene Države 'apsolutno voljne' osigurati dodatna sredstva kako bi pomogle u potrazi za nestalim zrakoplovom Malaysia Airlinesa u južnom dijelu Indijskog oceana.

'Mogu vam reći da su Sjedinjene Države apsolutno voljne osigurati sva moguća sredstva i resurse', kazao je američki predsjednik na tiskovnoj konferenciji u Kuala Lumpuru koju je održao zajedno s malezijskim premijerom Najibom Razakom.

Dužnosnik američkog ministarstva obrane rekao je u petak za Reuters kako je vjerojatno da će potraga za zrakoplovom trajati godinama nakon što je ušla u puno kompleksniju fazu pretraživanja širih područja oceana od mjesta na kojem se, kako se vjerovalo, zrakoplov srušio.

Malezijski zrakoplov na letu MH370 koji je letio iz Kuala Lumpura u Peking nestao je bez traga 8. ožujka sa 239 putnika i članova posade.

Agonija se nastavlja: Let MH370 sletio na kopno?

Podmorska potraga za zrakoplovom proširit će se izvan malenog područja za koje se pretpostavljalo da najvjerojatnije krije ostatke zrakoplova, najavljeno je u subotu kada je potraga ušla u pedeseti dan. 'Ako ne nađemo ništa korisno, Bluefin 21 će nastaviti pretraživanje okolnog područja u krugu od 10 km', priopćilo je australsko koordinacijsko središte za potragu.

Bespilotna podmornica Bluefin 21 dosad je pretražila oko 95 posto područja veličine 10 četvornih kilometara u podmorju Indijskog oceana, naznačenog nakon otkrića zvučnih signala za koje se vjeruje da ih je odašiljala crna kutija zrakoplova.

Malezijski premijer Najib Razak najavio je u četvrtak za CNN da će njegova vlada idućeg tjedna objaviti preliminarno izvješće o nestanku zrakoplova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene