Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlike na stranu

Ban Ki-moon pozvao Rusiju i SAD na suradnju u borbi protiv terorizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u nedjelju Rusiju i SAD na suradnju u iskorjenjivanju terorizma i kazao da će pčetkom sljedeće godine predstaviti sveobuhvatni plan borbe protiv ekstremizma.

"Sve te teroriste i ideloške ekstremiste treba poraziti u ime čovječanstva", izjavio je Ban na godišnjem summitu Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) koji se održava u Maleziji.

Pročitajte i ovo Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi Slika nije dostupna Generalna skupština UN-a Evo što su Putin i Obama poručili pred ostalim svjetskim moćnicima u UN-u

"S tim u vezi, moramo se ujediniti. Moramo pokazati globalnu solidarnost u sučeljavanju sa zajedničkim neprijateljem, Islamskom državom ili nekim drugim ekstremističkim i terorističkim skupinama", rekao je prvi čovjek UN-a.

Ruski premijer Dimitrij Medvedev rekao je da se zemlje s velikim brojem muslimanskog stanovništva moraju ujediniti u borbi protiv IS-a.

"Potrebna nam je konsolidirana protuteroristička opredijeljenost zemalja s brojnom muslimanskom zajednicom, a Rusija je jedna od tih zemalja", rekao je Medvedov na summitu u Kuala Lumpuru.

KAO DR. STRANGELOVE Otkrivena Putinova 'ratna soba'

Prema njegovim riječima, "sada je jasno da se protiv te prijetnje možemo boriti samo ako udružimo snage i zajednički djelujemo kroz međunarodne institucije poput UN-a".

Zemlje ASEAN-a su u nedjelju osim o terorizmu raspravljale i o gospodarstvu te su uspostavile službenu zajednicu u cilju omogućavanja slobodnijeg protoka trgovine i kapitala u području od 625 milijuna ljudi, sa zajedničkom gospodarskom proizvodnjom od 2,6 bilijuna američkih dolara.

"U praksi smo u stvari ukinuli carine. Sada moramo osigurati još slobodnije kretanje roba i kapitala te ukloniti zapreke koje koče rast i investicije", kazao je malezijski premijer Najib Razak.

Deklaraciju novouspostavljene zajednice potpisalo je 10 članica ASEAN-a (Brunej, Indonezija, Kambodža, Laos, Malezija, Mianmar, Filipini, Singapur, Tajland, Vijetnam).

Nakon potpisivanja deklaracije, čelnici ASEAN-a sastali su se s osam ostalih lidera iz Azije i Pacifika na redovitom skupu istočne Azije, tj. s čelnicima SAD-a, Kine, Japana, Južne Koreje, Indije, Rusije, Australije i Novog Zelanda.

Sljedeći summit ASEAN-a održat će se u SAD-u.

Sirija u središtu posjeta Putina summitu o plinu

Dva velika saveznika sirijskog režima, Iran i Rusija, susreću se u ponedjeljak u Teheranu prilikom summita zemalja izvoznica plina kojemu bi trebao prisustvovati ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin stiže u Iran nakon što je u petak Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se poziva zemlje članice "da poduzmu sve potrebne mjere za borbu protiv Islamske države (IS) na teritoriju koji IS kontrolira u Siriji i Iraku".

Rezoluciju je predložila Francuska nakon višestrukih napada 13. studenoga u Parizu u kojima je poginulo 130 osoba, ranjeno 350, a odgovornost je preuzeo IS.

U subotu je Rusija, koja od kraja rujna vodi kampanju zračnih napada na Siriju protiv pobunjeničkih oružanih skupina, intenzivno bombardirala uporišta IS-a u središnjem i istočnom dijelu zemlje.

Moskva želi osnovati međunarodnu koaliciju koja bi uključivala Iran, Jordan i druge zemlje u regiji, kao i Zapad, radi borbe protiv IS-a.

Prije sudjelovanja na summitu zemalja izvoznica plina pored ostalih osam šefova država i vlada, ruski predjednik susrest će se s vrhovnim vođom Alijem Hameneijem, najvišim političkim i vjerskim autoritetom u Iranu, koji je ujedno vrhovni vojni zapovjednik.

U razgovorima će se "posebna pozornost dati međunarodnim problemima, uzevši u obzir sirijski sukob", izjavio je savjetnik u Kremlju Jurij Ušakov.

Uz Rusiju, Iran je drugi veliki saveznik režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kojemu pruža vojnu pomoć slanjem "savjetnika" i "dobrovoljaca" na teren od kojih je u više od mjesec dana poginulo pedesetak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene