Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Medijska halabuka

Assange podijelio Švedsku: Je li seks bez kondoma silovanje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optužbe dviju žena protiv Juliana Assangea zbog kojih je Švedska zatražila njegovo izručenje iz Velike Britanije, otvorile su u Švedskoj raspravu o pravnim 'sivim zonama' glede silovanja.

Zbog švedskog zahtjeva u svijetu su zaredale oštre kritike na račun zakonodavstva te skandinavske zemlje jer 'u mnogim se zemljama ne smatra silovanjem ono za što Švedska' tereti 39-godišnjeg Assangea. Mnogi k tomu drže da optužbe imaju političku pozadinu kako bi se sudilo osobi koja se proslavila osnutkom internetske stranice koja je razotkrila kakve se igre odvijaju u politici iza diplomatskih kulisa.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Slika nije dostupna Švedska traži izručenje Objavljeni detalji iz optužnice protiv Assangea

>> Assange: Moj život je spremljen u crnu kutiju

>> FOTO: 'Iscurile' fotografije Assangeovog iskorištenog kondoma

Međutim, u Švedskoj je javno mnijenje sklonije stajalištu dviju žena nego Assangeu. 'Jezičac na vagi, koji je u nekih osoba iz svijeta kulture pretezao u korist nedužnosti Juliana Assangea i sumnji prema tužiteljicama, sada je pretegao u drugom smjeru', napisala je uvodničarka Hanna Kjoeller za dnevnik Dagens Nyheter (DN) u utorak.

'Nije poštovao integritet'

Jedno izvješće otkriva način na koji je Assange iskoristio spavanje jedne od svojih prijateljica jer je počeo seksualni odnos bez zaštite, a ona konačno i popustila umorna od pružanja otpora Promjena je nastupila objavom na internetu policijskih izvješća koja su bacila novo svjetlo na cijelu priču. 'Dvije žene, koje su se žalile policiji optužujući Assangea, nisu ga smatrale prijetnjom (...) no s druge strane, uvrijeđene su i drže da on nije poštivao njihov integritret' , piše Aaron Israelson, glavni urednik portala Nyheter 24.

Tako jedno izvješće otkriva način na koji je Assange iskoristio spavanje jedne od svojih prijateljica jer je počeo seksualni odnos bez zaštite, a ona konačno i popustila umorna od pružanja otpora. Civilno društvo zainteresiralo se za raspravu koju je potaknula novinarka i književnica Johanna Koljonen kada je na Twitteru opisala vlastito slično iskustvo te otvorila forum posvećen 'sivim zonama ložnica'.

Stotine osoba podijelile su na forumu vlastito negativno iskustvo, a u raspravu su se uključili i veliki mediji. Afera Assange otvorila je novo poglavlje u raspravi o seksu, o seksualnoj agresiji i silovanju, napisala je novinarka Rebecka Aahlund te istaknula: 'Seksualne agresije najraširenije su i najčešće među osobama koje se poznaju (...) i istinski je važno o tome otvoriti dijalog'.(Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene