Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera WikiLeaks

Hoće li Assange biti izručen SAD-u? Osnivač WikiLeaksa oglasio se putem videolinka iz zatvora

Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP) Arhiva/AFP
Aktualno Galerija +0 Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP) Galerija 1/1 >>
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange kazao je u četvrtak na sudu u Londonu da ne želi da ga se izruči Sjedinjenim Državama, gdje ga očekuje suđenje zbog masovne objave povjerljivih informacija na internetu, jednog od najvećih takvih slučajeva u povijesti.

SAD je zatražio njegovo izručenje nakon što je uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu 11. travnja. Optužen je za urotu u cilju provale u računala, za što može dobiti do pet godina zatvora.

Pročitajte i ovo Generalštab JNA u Beogradu - 3 planovi u Beogradu Objava američkog biznismena odjeknula poput bombe, Srbi su bijesni: "To je spomenik na naše patnje!" Ilustracija izvanredna katastrofa Kaos nakon tornada i upozorenje za sedam milijuna Amerikanaca: Troje poginulih, među njima i četverogodišnje dijete

U izjavi danoj putem videoveze iz britanskog zatvora Assange je sudu rekao da ne želi biti izručen.

Slučaj je odgođen do 30. svibnja, kada će se održati proceduralno saslušanje, a još jedno, sadržajnije saslušanje predviđeno je za 12. lipnja. Puno saslušanje pred izručenje očekuje se za nekoliko mjeseci, po sudu.

"Moglo bi trajati godinu dana. Ovo je samo proceduralno saslušanje nakon kojeg slijedi mnogo dulji postupak o izručenje tako da je danas ovo kratko", rekla je Jennifer Robinson, odvjetnica Juliana Assangea.

Assange je u srijedu na britanskom sudu osuđen na 50 tjedana zatvora zbog kršenja uvjeta boravka na slobodi uz jamčevinu jer je u ekvadorskom veleposlanstvu proveo sedam godina.

Utočište u veleposlanstvu potražio je u lipnju 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi da je počinio silovanje, što on niječe. (Hina) 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene