Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće podnijeti ostavku

Asad: Spreman sam za pregovore, pa i s militantima ako polože oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spreman sam za dijalog s nenaoružanom oporbom i nemam namjeru podnijeti ostavku, rekao je sirijski predsjednik Bašar al Asad u razgovoru za Sunday Times.

"Spremni smo razgovarati sa svima, uključujući i pripadnike militantnih skupina koji polože oružje", rekao je Asad tijekom razgovora koji je snimljen prošlog tjedna u Damasku. "Mi možemo pregovarati s oporbom ali ne možemo pregovarati s teroristima", ponovio je službeno stajalište sirijskih vlasti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

>> 'Bašar al-Asad će sudjelovati na predsjedničkim izborima 2014. godine'

Krajem veljače, tijekom posjeta Moskvi, sirijski je ministar vanjskih poslova Valid al-Muallem prvi put spomenuo da su sirijske vlasti spremne razgovarati s pobunjenicima o završetku oružanog sukoba u kojem je , prema podacima UN-a, dosad poginulo najmanje 70.000 ljudi. Oporba je odbacila bilo kakve pregovore prije odlaska predsjednika Asada s vlasti.

"Nijedan domoljub ne može zamisliti život izvan svoje zemlje. Ja sam kao i ostali domoljubi". rekao je Asad. Odlazak s vlasti neće riješiti krizu u zemlji, "Ako je taj argument točan, to bi značilo da bi borbe prestale istog trenutka kad ja više ne bih bio na vlasti. To je apsurdno kao što se jasno vidi iz primjera u Libiji, Jemenu i Egiptu", naglasio je.

Asad je kritizirao i odluku Londona da se pobunjenicima može poslati dodatna pomoć ako se radi o neubojitim vojnim sredstvima. "Kako ćemo očekivati smanjenje nasilja kad oni (Britanci) žele slati vojnu opremu a teroristi ne pokušavaju pokrenuti pregovore među Sirijcima", rekao je sirijski predsjednik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene