Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijelomni trenutak

Asad je za Ameriku prešao 'crvenu liniju', Obama najavio pomoć oporbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U trenutku kada se čini da snage režima Bašara al-Asada imaju prednost u građanskom ratu u Siriji, Bijela kuća je objavila kako zbog navodnih dokaza o uporabi kemijskog oružja pobunjenicima kani poslati izravnu vojnu pomoć

Sjedinjene su Države zaključile da su snage sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada koristile kemijsko oružje protiv pobunjeničkih skupina u Siriji pa je američki predsjednik Barack Obama odlučio dostaviti izravnu vojnu pomoć sirijskoj oporbi, objavila je Bijela kuća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okončali drugu misiju UN-ovi inspektori za kemijsko oružje napustili Damask Slika nije dostupna Nije donio konačnu odluku Obama pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano': Ne možemo prihvatiti da djecu truju plinom

Nakon višemjesečne istrage, Bijela je kuća zaključila kako Asadove snage koriste kemijsko oružje uključujući i sarin. Smatra se da je u Siriji od napada kemijskim oružjem umrlo 100 do 150 ljudi, no podaci su vjerojatno nepotpuni. Obamina je administracija uporabu kemijskog oružja u više navrata navodila kao 'crvenu liniju'.

>> Čelnik Hezbollaha: Ostajemo u Siriji do kraja i pobijedit ćemo pobunjenike

Zapadni diplomati su izjavili da SAD razmatra nametanje zone zabrane letenja u Siriji što bi bila njegova prva izravna vojna intervencija u dvogodišnjem građanskom ratu.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u petak da je svijet jasno rekao da je bilo kakva uporaba kemijskog oružja u Siriji neprihvatljiva i da predstavlja kršenje međunarodnog prava.

"To je... pitanje koje izaziva veliku zabrinutost", rekao je Rasmussen nakon razgovora u Bruxellesu s moldavskim premijerom Iuriem Leancom. Međunarodna zajednica je jasno rekla da je bilo kakva uporaba kemijskog oružja u potpunosti neprihvatljiva i da predstavlja kršenje međunarodnog zakona."

Rasmussen je pozdravio "jasnu izjavu SAD-a", ali nije govorio o evntualnim potezima koje bi NATO mogao poduzeti. On je u nekoliko navrata ponovio da NATO nema namjeru vojno intervenirati u Siriji. Istaknuo je da sirijska vlada treba omogućiti pristup UN-u kako bi se istražila sva izvješća o uporabi kemijskog oružja.

Također je kazao kako još uvijek vjeruje da je političko rješenje pravi način rješavanja sukoba. Pozvao je vladu i oporbu da sudjeluju na međunarodnoj konferenciji koju planiraju održati SAD i Rusija i pozvao je sve strane da "odmah zaustave krvoproliće".

Pobunjenici strahuju od šire uporabe kemijskog oružja

Sirijski pobunjenici i aktivisti izjavljuju kako strahuju da bi snage predsjednika Bašara al-Asada mogle pribjeći široj uporabi kemijskog oružja ako SAD ne ispuni svoje obećanje o vojnoj potpori snažnom i brzom akcijom.

Pobunjenici unutar Sirije, frustrirani zbog odgađanja Zapada da im pruži pomoć, izjavili su da samo izjave neće odvratiti Asada ni njegovog saveznika, proiranski Hezbollah, od daljnjih napada. "Assada treba dobro pogoditi kako bi shvatio da postoje posljedice onoga što on radi. Inače, on ima sposobnost i volju za korištenje kemijskog oružja za masovna ubojstva", rekao je jedan aktivist u Damasku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene