Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostaju sami

Bivša saveznica Kremlja se pridružuje Međunarodnom kaznenom sudu: Ako Putin posjeti zemlju, dužni su ga uhititi

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Moskva osuđuje odluku armenskog parlamenta kojom bivši ruski saveznik mora uhititi Putina ako posjeti zemlju.

Armenski parlament izglasao je u utorak pridruživanje Međunarodnom kaznenom sudu čime se međuostalim obvezuje da će uhititi ruskog predsjednika Vladimira Putina ako posjeti zemlju.

Odluka će dodatno zaoštriti odnose bivše sovjetske republike s Moskvom, tradicionalnim saveznikom Armenije. Kako pojašnjava Guardian, veze su već ozbiljno narušene nakon invazije na Ukrajinu kao i ponovnog preuzimanja Nagorno-Karabaha od strane Azerbajdžana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi podaci Hrvatska prvak u Europi, ali na ovoj ljestvici ne želimo biti: Pogledajte koliko su poskupjeli stanovi

Kremlj je prošli tjedan upozorio Armeniju da je odluka da se pridruži Međunarodnom sudu, koji je izdao nalog za uhićenje Putina zbog otmice ukrajinske djece, izuzetno neprijateljska. Armenija je pokušala uvjeriti Rusiju da se samo bavi ratnim zločinima koje je počinio Azerbajdžan u njihovom dugotrajnom sukobu, a ne da cilja na Moskvu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Topusko i Glina Policija u dva dana spriječila krijumčarenje 69 stranih državljana: "Svi su podnijeli zahtjev za međunarodnu zaštitu"

Rusija, s vojnom bazom u Armeniji, dugo je bila njezin jamac sigurnosti u napetostima oko Nagorno-Karabaha, ali kad je Azerbajdžan pokrenuo ofenzivu na planinsko otcijepljeno područje, Moskva je jasno dala do znanja svojim trupama da nemaju namjeru intervenirati. 

Od tada Armenija se sve jasnije i glasnije počela okretati SAD-u, NATO-u i Europskoj Uniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene