Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez ljudi

Nacionalni park skrivao zanimljivo otkriće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki arheolozi otkrili su u nacionalnom parku u sjeveroistočnoj Arizoni selo za koje se vjeruje da je staro 1300 godina, a čini ga više od 50 kamenih kuća.

Selo je otkriveno u nacionalnom parku Petrified Forest tijekom ljeta, a kuće i drugi ostaci ugrubo su datirani u razdoblje između 200. i 700. godine nove ere. "Keramika na lokaciji govori nam da pronađeni ostaci potječu iz tog razdoblja", kazala je Amy Schott, arheologinja koja radi za nacionalni park.

Pročitajte i ovo Digitalno selo VAŽAN PROJEKT Prvo digitalno selo: Budućnost je stigla i u Hrvatsku, pogledajte kako izgleda suvremeni uzgoj pšenice Rene Medvešek i Anja Perković radovi dobro napreduju Više od 4 godine od potresa obnova u centru Zagreba: "Negdje se tom tunelu nazire kraj pa nam je svima lakše"

Arheolozi smatraju da je u selu živjelo oko 125 ljudi.

Kostur star više od 1000 godina zbunio arheologe - Zašto je tako pokopan?

"Većina takvih lokacija je malena", kazala je. "Ova je velika i zanimljiva jer ima toliko mnogo građevina i značajki na jednom mjestu".

Osim keramike, arheolozi su pronašli i primitivni alat od kamena i okamenjenog drva te privjeske od školjki. Ljudski ostaci nisu pronađeni, kazala je. To je drugo tako veliko okriće u zadnje dvije godine u tom području.

Nacionalni park Petrified Forest popularna je turistička atrakcija i svake ga godine posjeti u prosjeku 600.000 ljudi. Vlasti mu namjeravaju gotovo udvostručiti površinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene