Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat i dalje bjesni

Arapski zračni napadi u Jemenu: Najmanje 80 žrtava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zračni napadi predvođeni Saudijskom Arabijom odnijeli su u srijedu najmanje 80 života uz jemensko-saudijsku granicu i u glavnom gradu Jemena Sani, novi su podaci o najsmrtonosnijem danu otkako je prije dva mjeseca počeo rat u toj zemlji.

"Oko 40 ljudi je ubijeno, a više od 100 ranjeno danas, prema prvim podacima, u zračnim napadima saudijskih neprijateljskih zrakoplova na područje Sabain u glavnome gradu Sane", javila je ranije jemenska državna novinska agencija Sana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Desetine ubijenih Jemen poprima obrise propale države, sektaško nasilje najjače dosad Slika nije dostupna Centar juga te zemlje Kaos u Jemenu: Vodi se žestoka bitka za Aden

Stanovnici glavnoga grada Sane koji je u rukama Hutija, šijitskih pobunjenika, javili su ranije u srijedu da traju zračni udari na vojne logore Hutija.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif pozvao je u srijedu Saudijsku Arabiju da okonča vojnu kampanju u Jemenu jer će taj rat "naštetiti" saudijskom kraljevstvu, prenijela je službena iranska novinska agencija Irna.

Saudijska koalicija izvela 130 zračnih napada na sjever Jemena

Iran, država šijitskih muslimana, opetovano osuđuje arapsku ofenzivu koju protiv Hutija izvodi arapska koalicija predvođena sunitskom Saudijskom Arabijom. Zarifova izjava izrečena na sastanku Organizacije islamske konferencije u Kuvajtu dosad je najizravniji poziv Irana arapskim državama Perzijskog zaljeva u vezi s krizom u Jemenu.

"Kažemo našoj saudijskoj braći da želimo svijetlu budućnost za sve zemlje u regiji i da će ono što čine Jemenu u konačnici naštetiti njima samima", rekao je Zarif.

Ranije u srijedu arapski zrakoplovi i brodovi bombardirali su Hodaidu, najveću jemensku ratnu luku u Crvenome moru, rekao je jedan lokalni dužnosnik i dodao da je riječ o najžešćem napadu na jemensku mornaricu u dva mjeseca rata. Grad i vojne baze bliski su Hutijima koje od 26. ožujka bombardira arapska koalicija.

Saudijska Arabija pak vjeruje da je iranska potpora milicijama u Libanonu, Iraku i Jemenu kao i vladi predsjednika Bašara al-Asada u Siriji najveći izvor nestabilnosti u regiji i krivi Iran da on potiče napetosti između šijitskih i sunitskih muslimana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene