Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Centar juga te zemlje

Kaos u Jemenu: Vodi se žestoka bitka za Aden

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aden, drugi po veličini grad u Jemenu, u četvrtak je bio poprište žestokih sukoba između pristaša i protivnika predsjednika Abdua Rabua Mansura Hadija, osmog dana kampanje Saudijske Arabije protiv šijitskih pobunjenika koje podržava Iran.

Pobunjenici Huti i njihovi saveznici, vojnici vjerni bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu, pokušavali su napredovati prema predsjedničkoj palači u Adenu nakon što su preuzeli kontrolu nad Hor Maksarom, glavnom četvrti u tom velikom gradu na jugu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najviše mrtvih u Sani Jemen: Više od 1000 mrtvih, nastavljeni udari na šijite Slika nije dostupna Desetine ubijenih Jemen poprima obrise propale države, sektaško nasilje najjače dosad

Nije bilo moguće dobiti podatke o sukobima u četvrtak.

Najmanje 19 osoba, od kojih šest civila, stradalo je u srijedu u sukobima koji su suprotstavili te pobunjenike i njihove saveznike te "narodne odbore" sklone predsjedniku Hadiju, izbjeglom u Saudijsku Arabiju.

'Zračni udari trajat će do Hadijeva povratka'

Zbog intenziteta sukoba u Adenu, jemenski ministar vanjskih poslova Rijad Jasin, također izbjegao u Saudijsku Arabiju, pozvao je stanovništvo da "podrži narodne odbore kako bi se zaustavilo napredovanje Hutija".

Al Kaida s arapskog poluotoka napala je u četvrtak centralni zatvor u Mukali, na jugoistoku Jemena, i oslobodila više od 300 zatvorenika među kojima jednog od svojih šefova, iskoristivši kaos izazvan sukobom u zemlji, izjavio je sigurnosni izvor.

"Čelnik Al Kaide Haled Batarfi, u zatvoru više od četiri godine, nalazi se među više od 300 zatvorenika koji su uspjeli pobjeći iz centralnog zatvora Mukala", u pokrajini Hadramut, koji su prije zore napali pripadnici ekstremističke mreže, kazao je taj izvor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene