Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inicijativa triju mora

Analiza Ivane Petrović: ''Hrvatska će imati koristi ako bude imala strategiju i mudrosti''

Ivana Petrović iz Bukurešta o sastanku Inicijative triju mora (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović iz Bukurešta o sastanku Inicijative triju mora (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Petrović iz Bukurešta o sastanku Inicijative triju mora (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Završilo je ovogodišnje izdanje summita Inicijative triju mora. Hrvatsku je u Bukureštu predstavljala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. U središtu razgovora bili su važni projekti, među kojima i veći broj onih iz Hrvatske.

''Američki ministar energetike Rick Perry, nakon Trumpa prošle godine, dao je vrlo jasan politički i strateški okvir ovoj Inicijativi.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izbori u SAD-u Procurila snimka Trumpa s tajnog sastanka: "Vode administraciju kao Gestapo" Donald Trump Postupak se nastavlja Donald Trump kažnjen zbog nepoštivanja suda: Tipkao na svojoj društvenoj mreži i sad mora platiti paprenu kaznu

Njemu je, pak, vjetar u leđa dao poljski premijer Mateusz Morawiecki koji je kritizirao njemačko- ruski projekt Svjeverni tok 2, ističući kako Gazprom ima primat u Europi.

Što se Hrvatske tiče, ona može biti zadovoljna rezultatima ove Inicijative, onoliko koliko budu mudre njezine politike, a politike će biti mudre ukoliko budu imale strategiju.

Hrvatska je ovom inicijativom dobila veliku priliku da se pozicionira unutar EU, na transatlantskom planu i unutar NATO saveza. Hrvatska, odnosno PPD ima snažan ugovor s Gazpromom, a LNG terminal nas je stavio na jednu važnu geopolitičku poziciju nakon rata u Ukrajini.

Inicijativa triju mora bila je redikulizirana ne znam zašto, iako je to inicijativa nastala od poljske inteligencije kao važan geopolitički projekt prije više od sto godina.

To je vrlo važna inicijativa koja je dobila potporu i od Njemačke. To je Inicijativa koju će trebati pratiti, unutar promjene krajolika EU i Hrvatska sada ima svoju priliku'', izvijestila je za Dnevnik Nove TV urednica vanjske politike Ivane Petrović.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene