Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizarna pogreška

Amerikanci nisu jedini koji su slali povjerljive podatke ruskom savezniku: Jedno slovo stvarno čini razliku

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Američka vojska nije jedina koja je slučajno poslala milijune mailova zemlji koja je ruski saveznik.

Lozinke, medicinska dokumentacija i planovi putovanja najviših časnika samo su dio osjetljive materije koja je zbog bizarne pogreške završila na pogrešnom mjestu, otkrilo se prije desetak dana. 

Milijuni e-mailova američke vojske poslani su Maliju, zemlji koja ima bliske odnose s Rusijom, a sve zbog bizarne greške povezane s tipfelerom u adresi.

No sada je otkriveno da nisu samo Amerikanci slali važne podatke na krivu adresu.

Britansko Ministarstvo obrane pokrenulo je istragu nakon što je nekoliko mailova greškom poslano na netočnu domenu e-pošte. Naime, dužnosnici su poslali mail s povjerljivim podacima bliskom ruskom savezniku zbog pogreške u tipkanju.

Pročitajte i ovo Posljedice nevremena u Zagrebu - 9 Ozbiljan bug Veliko curenje osobnih podataka građana Zagreba koji su prijavili štetu od oluje, iz Grada potvrdili problem

Umjesto Pentagonu poslani su Maliju zbog slučajnog izostavljanja slova "i" u e-adresi - poruke su poslane na adresu koja završava domenom Malija ".ml", a ne domenom američke vojske ".mil", piše Guardian.

Ministarstvo tvrdi da mailovi nisu sadržavali informacije koje bi mogle ugroziti operativnu sigurnost ili tehničke podatke: "Sve osjetljive informacije dijele se na sustavima koji su dizajnirani da minimiziraju rizik pogrešnog usmjeravanja.''

Ministarstvo, kažu, neprestano preispituje svoje procese i trenutačno provodi program rada za poboljšanje upravljanja informacijama, sprječavanje gubitka podataka i kontrolu osjetljivih informacija.

Pročitajte i ovo Vlada na godišnjem odmoru - 2 Ljeto za političare Gdje se i s kim opuštaju političari tijekom ljetne stanke? "Ne moram se brijati ujutro, mogu ustati kad hoću"

Putin obećao Maliju besplatne isporuke žita

Mali je među šest afričkih zemalja kojima je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao besplatne isporuke žita nakon propasti crnomorskog sporazuma s Ukrajinom.

Također, Wagnerovi plaćenici raspoređeni su u Maliju kako bi se s vojskom borili protiv džihadista.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene