Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključna pobjeda

Trump na korak do republikanske nominacije! Biden poslao zabrinjavajuću poruku: "Sve je na kocki"

Donald Trump
Donald Trump Foto: Afp
Donald Trump pobijedio je na republikanskim predizborima u New Hampshireu.

Donald Trump pobijedio je na republikanskim predizborima u New Hampshireu, čime je zgrabio predsjedničku nominaciju Republikanaca po treći put, a svoju suparnicu Nikki Haley pobijedio u državi u kojoj je imala najbolje izglede protiv njega.

Sada je prebrojano gotovo 90 posto glasova na predizborima republikanaca u New Hampshireu. Trump održava svoju prednost od oko 12 bodova. 

Associated Press i televizijske mreže proglasile su Trumpovu pobjedu nedugo nakon zatvaranja birališta, na temelju prvih rezultata i izlaznih anketa birača.

Iako su dosad glasovale samo dvije države, Trumpova pobjeda na predizborima u utorak naglasila je njegovu dominaciju u stranci.

Predsjednik Joe Biden, koji je tek pobijedio na predizborima demokrata u New Hampshireu kao prijavljeni kandidat, rekao je da je jasno da će Donald Trump biti republikanski kandidat 2024. 

"Moja poruka zemlji jest da ulozi ne mogu biti veći. Naša demokracija. Osobne slobode - od prava na izbor do prava glasa. Naše gospodarstvo - koje je doživjelo najsnažniji oporavak od bolesti COVID-19 u svijetu. Sve je to na kocki", rekao je Biden. 

Uputio je poziv nezavisnim kandidatima i republikancima koji, kako je naglasio, dijele predanost temeljnim vrijednostima nacije - demokraciji, osobnim slobodama, gospodarstvu koje svima daje poštenu priliku da mu se pridruže.

Haley, bivša guvernerka Južne Karoline, provela je tjedne u kampanji u New Hampshireu, nadajući se pobjedi koja bi mogla pojačati potporu njezinu suprotstavljanju Trumpu, koji se tijekom kampanje malo pojavljivao u javnosti u državi.

Pročitajte i ovo Obnova u Markuševcu - 1 Gotovo četiri godine kasnije Obnova nakon potresa ni blizu kraja, ministar se opravdava: "Ja razumijem nezadovoljstvo naših ljudi..."

Pročitajte i ovo Državne nekretnine - 1 Interes je velik Cijene već od 15 eura: Država u vlasništvu ima tisuće nekretnina, a od najma ubire - milijune

Umjereni republikanci i neovisni birači čine veći udio primarnih glasova u New Hampshireu nego u većini drugih država. Prema preliminarnim rezultatima izlazne ankete provedene za velike televizijske mreže, 31 posto birača izjasnilo se kao umjereni, u usporedbi s 9 posto koliko ih se takvima izjasnilo na stranačkim izborima u Iowi prošlog tjedna, na kojima je Trump pobijedio s velikom razlikom.

Haley je uz to imala podršku državnog republikanskog guvernera Chrisa Sununua, koji se energično zalagao za nju. Ništa od toga nije pomoglo.

Iako je prije glasovanja rekla da će nastaviti s kampanjom čak i ako izgubi, republikanski čelnici već su ovaj tjedan počeli spominjati Trumpa kao "vjerojatnog kandidata" i pozivati ​​Haley da odustane.

Pročitajte i ovo Požar u Johannesburgu - 3 Strašan zločin u JAR-u Šokantan zločin! Zadavio muškarca i podmetnuo požar da prikrije ubojstvo: Poginulo 76 ljudi, među njima i djeca

Na demokratskoj strani pobijedio je aktualni predsjednik SAD-a Joe Biden, navodi Associated Press, iako njegovo ime nije bilo na glasačkom listiću. Demokrati su prošle godine odlučili revidirati svoj kalendar glasovanja, tvrdeći da New Hampshire i Iowa, tradicionalno prve dvije države u kojima se glasa, ne predstavljaju demografiju nacije.

Ali predsjednikove pristaše pokrenule su snažnu kampanju upisivanja njegova imena na glasačke listiće, a u preliminarnim rezultatima činilo se da su tako upisani listići činili veliku većinu glasova. Državni dužnosnici rekli su, međutim, da službeni rezultati demokratskog glasovanja možda neće biti dostupni do srijede zbog vremena potrebnog za zbrajanje upisanih glasova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Napetosti na vrhuncu Sat sudnjeg dana otkucava, ostalo nam je samo 90 sekundi do ponoći: Ovo su najveće prijetnje

New Hampshire već desetljećima igra vrlo važnu ulogu u procesu predsjedničkih nominacija. S obzirom na to da je država mala, to kandidatima omogućuje omogućuje stil "maloprodajne politike", u kojoj se političari direktno obraćaju biračima, a koji je uglavnom nestao iz kampanja u drugim državama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene