Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nova kriza između dviju zemalja

VIDEO Amerikanac koji je prešao u Sjevernu Koreju je vojnik, oglasila se njegova majka: "Travis to ne bi napravio"

Amerikanac koji je uhićen u Sjevernoj Koreji nakon što je svojevoljno i bez dozvole prešao granicu pripadnik je američke vojske. Taj incident mogao bi izazvati skandal između dviju zemalja koje nemaju službene diplomatske odnose.

Travis King bio je u civilnom obilasku demilitarizirane zone i zajedničkog sigurnosnog područja između dviju Koreja kada je prešao granicu, nakon čega je uhićen u utorak. Američka vojska objavila je da je King pripadnik vojske koji je bio stacioniran u Južnoj Koreji.

"Vjerujemo kako se trenutačno nalazi u pritvoru i surađujemo s vojskom Sjeverne Koreje kako bismo riješili taj incident", kazao je glasnogovornik američke vojske u Južnoj Koreji Isaac Taylor, javlja CNN.

King je pripadnik konjice koji se američkoj vojsci pridružio 2021. godine. Nije objavljeno koliko je dugo boravio u Južnoj Koreji, no 50 dana proveo je u sjevernokorejskom pritvoru zbog napada i oštećenja policijskog automobila pokazali su sudski spisi, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Pad aviona u Crnoj Gori - 2 Zrakoplovna nesreća VIDEO/FOTO Pao turistički avion u susjedstvu: Ozlijeđene dvije osobe

Ubrzo nakon što je pušten iz pritvora, prepraćen je u zračnu luku kako bi se vratio u SAD, gdje ga čeka daljnji disciplinski postupak.

No Travis nije otišao kući, već je napustio zračnu luku, nakon čega je otišao i u obilazak sigurnosne zone kada je odlučio prijeći granicu.

Nikome još nisu jasni njegovi motivi, ali za američke medije oglasila se njegova majka Claudine Gates, koja je šokirana.

"Ne vjerujem da bi Travis učinio išta takvo", rekla je te dodala kako se sa sinom čula nekoliko dana ranije kada joj je rekao da se vraća kući u bazu Fort Bliss u Teksasu.

"Samo želim da se vrati kući", rekla je, prenosi The Independent.

Vjeruje se kako je Travis King prvi američki vojnik koji je ušao u Sjevernu Koreju nakon 1982. godine.

Pročitajte i ovo Zrakoplov Ryanaira (Foto: AFP) Niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair ukida tri linije iz Zagreba, predstavljen zimski red letenja

Pogoršanje odnosa

Ta je situacija dodatni uteg na odnosima Sjeverne Koreje i SAD-a, koji su već desetljećima nategnuti te su se naglo pogoršali 2017. nakon što je američki student, koji je godinu dana ranije uhićen zbog krađe propagandnog znaka, vraćen u SAD u komi i preminuo tjedan dana kasnije zbog oštećenja mozga.

Dvije zemlje nemaju službenu diplomatsku suradnju.

Pročitajte i ovo Žena koje jede WC papir Najviše voli jednoslojni Žena ovisna o toaletnom papiru svaki dan pojede četiri role: "Uz cvrkut ptica i predivan dan, nema ničeg ljepšeg od malo WC papira"

Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila

Sjeverna Koreja lansirala je dva balistička projektila rano u srijedu ujutro. Oba su pala izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone.

Ispaljivanje je uslijedilo gotovo tjedan dana nakon što je Sjeverna Koreja testirala svoj najnoviji interkontinentalni balistički projektil Hwasong-18, što je Pjongjang opisao kao upozorenje Sjedinjenim Državama i drugim protivnicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene