Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amerika optužuje

IMA NEKA TAJNA VEZA Vladimir Putin, Roman Abramovič i jahta od 35 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko Ministarstvo financija tvrdi da je ruski predsjednik Vladimir Putin korumpiran.

Adam Szubin, koji je okviru Ministarstva financija SAD-a zadužen za nadzor provođenja sankcija prema Rusiji, izjavio je za BBC-jev dokumentarac Panorama da je ruski predsjednik korumpiran i da američka vlast zna to 'mnogo godina'. To je prvi put da je neki američki dužnosnik izravno optužio Vladimira Putina za korupciju.

'Vidjeli smo kako pomaže svojim prijateljima, svojim bliskim suradnicima, da se obogate, a marginalizira one koji ne vide državu kao saveznika. Bilo da je u pitanju rusko energetsko bogatstvo, državni ugovori, on usmjerava sve na one za koje vjeruje da će ga služiti i isključuje one koji to ne žele. Za mene, to je slika korupcije', rekao je Szubin.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena

Nije želio komentirati izvještaj CIA-e iz 2007. godine da Putinovo bogatstvo iznosi oko 40 milijardi dolara.

'Moskva tvrdi da Putin ima godišnju plaću od oko 110.000 dolara. To nije točan iznos jer Putin ima dugogodišnju praksu skrivanja stvarnog bogatstva', naveo je Szubin.

Amerikanci su uveli niz sankcija Putinovim suradnicima, zbog situacije u Ukrajini, a tvrdili su i da Putin ima tajne investicije iz energetskog sektora.

'Znam kako je Putin došao do jahte'
 

BBC-jevi novinari uspjeli su doći do Dmitrija Skarge koji tvrdi da zna točno koliko je 'težak' ruski predsjednik. Skarga, koji je upravljao državnom brodarskom kompanijom "Sovcomflot", rekao je da zna kako je Putin došao do jahte od 57 metara vrijedne 35 milijuna dolara. Ona je bila poklon ruskog milijardera Romana Abramoviča, vlasnika nogometnog kluba Chelsea.

'Abramovič je predao jahtu, Olimpiju, Vladimiru Putinu. Znam, jer sam bio na njoj, krajem ožujka 2002. godine u Amsterdamu. Tamo je bio i Abramovičev predstavnik, koji je kazao kako je Roman vlasnik', ispričao je Skaraga dodajući kako je jahta ruskom predsjedniku proslijeđena preko posrednika, odnosno off shore kompanije. Također tvrdi i da se njezino održavanje i svi troškovi plaćaju iz državnog proračuna iako je riječ o osobnoj Putinovoj imovini.

Glasnogovornik Kremlja je za BBC demantirao sve navode rekavši da 'nije potreban odgovor ni na jedno od ovih pitanja, jer su ona čista fikcija'.

'To je obična laž i kleveta koja nema veze sa stvarnošću. Već smo se navikli na takve novinarske izmišljotine povezane s nestručnošću, traženjem senzacije i podmetanjem', rekao je Dmitrij Peskov.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene