Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sad kaže jedno, za dva dana drugo'

Američki veleposlanik: Razgovori s Dodikom su 'frustrirajući'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon izjavio je kako su razgovori s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom postali 'frustrirajući' te da je stoga upitno ima li se uopće smisla s njim sastajati.

'On (Dodik) nam kaže jednu stvar na sastancima, a onda dva dana kasnije kaže nešto sasvim drugo', kazao je veleposlanik Moon novinarima u Banjoj Luci gdje je doputovao kako bi sudjelovao na jednom okruglom stolu. Dodao je kako se 'nada da će Dodik ipak ostati prihvatljivim sugovornikom za SAD'.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Spomenuo i hibridni rat Dodik opet šokira! Bošnjačkim političarima poručio da su glupi: "Najbolje je da se raziđemo, neka vam ostane 25 posto teritorija" Milorad Dodik Dobili potporu Rusije Sazvana hitna sjednica parlamenta Republike Srpske: "Ovo je šamar, moramo donijeti odluku o samo jednoj stvari"

>> Dodik kao svjedok obrane na suđenju Karadžiću u Haagu

Moonova izjava je nakon dužeg vremena prva izravna kritika koju je Dodiku uputio neki visoki dužnosnik međunarodne zajednice na dužnosti u BiH.

Američki je veleposlanik rekao kako SAD ipak kane nastaviti komunikaciju s drugim dužnosnicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke na čijem je čelu Dodik. Stoga je najavio susrete s predsjednicom entitetske vlade Željkom Cvijanović i predsjednikom parlamenta RS Igorom Radojičićem.

Veleposlanik Moon ranije je optužio Dodika da predstavlja glavnu zapreku provedbi dogovora o podjeli državne imovine, preduvjeta kojega BiH treba ispuniti kako bi dobila suglasnost NATO-a za početak provedbe Akcijskog plana za članstvo (MAP), što je posljednji korak na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u.

NATO je od BiH zatražio da nepokretnu imovinu koje trebaju njene oružane snage, poput vojarni, skladišta i vježbališta, uknjiži na Ministarstvo obrane, no Dodik inzistira da se sva imovina bivše SR BiH uknjiži na entitete, a da se vojsci eventualno posudi na uporabu.

Unatoč opredjeljenju vlasti BiH za članstvo u NATO-u Dodik je to ranije opetovano dovodio u pitanje uvjetujući priključenje Savezu referendumom koji bi se proveo na teritoriju RS, ali i stajalištem što bi ga o članstvu u NATO-u zauzela Srbija.

Neka ispitivanja javnog mišljenja ranije su pokazala kako to članstvo u BiH podupire više od 70 posto građana koji žive u Federaciji BiH, dok u RS takvu mogućnost podupire tek 30-ak posto stanovnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene