Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao u petak kako iranski nuklearni dogovor ne može preživjeti ako se Sjedinjene Države povuku iz tog ugovora.


Američki je predsjednik Donald Trump rekao prije tjedan dana da europski saveznici i Kongres moraju surađivati s njim kako bi se popravili "katastrofalni nedostatci" u nuklearnom ugovoru ili će SAD izaći iz njega. Trump ga želi ojačati posebnim sporazumom u roku od 120 dana.

Vezani članci Donald Trump i zastava SAD-a Evo ga, vratio se! Nakon što je suspendiran s društvenih mreža, Donald Trump pronašao način za kontakt sa svojim pristašama Slika nije dostupna Lavrov usporedio Trumpa i Kima s djecom u vrtiću

"Ovaj se sporazum ne može provesti ukoliko jedan od sudionika jednostrano istupi iz njega. Raspast će se, tada neće biti dogovora", rekao je Lavrov novinarima u Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Lavrov je rekao kako misli da će Sjedinjene Države "nastojati uvjeriti europske države da zauzmu isto stajalište kakvo je zauzeo Washington".

Većina UN-ovih i zapadnih sankcija Iranu ukinuta je prije dvije godine prema nuklearnom dogovoru iz 2015. između Teherana i velikih svjetskih sila koji je sadržan i u rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda prema kojem će Iran zauzvrat ograničiti svoj sporni nuklearni program za koji su sile strahovale da je namijenjen izradi nuklearnog oružja.

"Ne može se održati na životu u ponovno ispregovaranom obliku, posebice uzimajući u obzir zahtjeve Sjedinjenih Država. On neće biti prihvatljiv Iranu i sada je jasno, mislim, da Europljani sada razumiju ovu opasnost", rekao je Lavrov.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je rekao da se o sporazumu ne može ponovno pregovarati. (Hina)