Obavijesti Video Pretražite Navigacija
hoće li ih ovo koštati glave?

Bombastično otkriće! Putinu zabio nož u leđa: Američki obavještajci otkrili tajnu vezu između ruskih generala i Prigožina

Prigožin
Prigožin Foto: AFP PHOTO/HANDOUT/TELEGRAM/@RAZGRUZKA_VAGNERA
General Sergej Surovikin, zamjenik zapovjednika ruskih vojnih operacija u Ukrajini, znao je da vođa plaćenika Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskog vojnog vrha, izvijestio je u utorak New York Times.

New York Times poziva se na američke dužnosnike upoznate s američkim obavještajnim podacima o Prigožinovoj pobuni te navodi da su dužnosnici "pokušavali saznati je li general Sergej Surovikin, bivši vrhovni ruski zapovjednik u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinovih akcija prošlog vikenda".

Prigožin je u utorak odletio u egzil u Bjelorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratka pobuna Wagnerovih boraca tijekom vikenda, dok je predsjednik Vladimir Putin hvalio svoje oružane snage za sprječavanje građanskog rata.

New York Times izvijestio je da su američki dužnosnici također rekli da postoje znakovi da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće.

Pročitajte i ovo Ilustracija 35 škola uvelo nove smjerove Počinju prijave za srednje škole: U njih devet učenici će polagati prijemne ispite

Pentagon nije dosad odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom. Kremlj i rusko ministarstvo obrane također nisu odgovorili na Reutersove upite.

Surovikin, kojeg su ruski mediji prozvali "general Armagedon", u listopadu je postavljen na čelo operacija u Ukrajini, ali je u siječnju ruski ministar obrane Sergej Šojgu imenovao načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova da nadgleda kampanju, a Surovikin je postao njegov zamjenik.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski nije ispunio očekivanja Zelenski smijenio najvažnijeg čovjeka za oružje u Ukrajini! Ministar obrane: "Još niste sve vidjeli"

Prije pokretanja pobune Prigožin je bjesnio i protiv Šojgua i Gerasimova, optužujući ih za neuspjeh kampanje i nedostatak podrške vojske za Wagnerove borce.

Surovikin je bio pozvao Wagnerovu skupinu da odustane od pobune protiv vojnog vodstva i vrati se u svoje baze neposredno prije nego što je Prigožin poveo svoje borce na takozvani "marš za pravdu" prema Moskvi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene