Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nije ispunio očekivanja

Zelenski smijenio najvažnijeg čovjeka za oružje u Ukrajini! Ministar obrane: "Još niste sve vidjeli"

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto: AFP PHOTO/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je s dužnosti čelnika Ukroboronproma, državnog konglomerata za proizvodnju oružja, Jurija Husjeva, prema dekretu objavljenom u utorak navečer.

Jurij Husjev je tu dužnost obnašao od prosinca 2020.

Ukrajinski mediji navode da će njegov nasljednik biti 31-godišnji Herman Smetanin, koji vodi tvornicu oklopnih vozila u Harkivu.

Za sada nema službene potvrde iz ureda Zelenskog o zamjeni.

Ukrajinska pravda, ukrajinski online list, izvijestio je da je Zelenski očekivao da će Husjev povećati proizvodnju sustava balističkih raketa kratkog dometa Sapsan, ali da se to nije ostvarilo.

Kijev se dosad uglavnom oslanjao na projektile svojih zapadnih saveznika.

Ukrajinski ministar obrane kaže da glavne snage još nisu korištene

Oslobađanje skupine sela pod ruskom okupacijom posljednjih tjedana "nije glavni događaj" u planiranom napadu Kijeva, rekao je Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar obrane, za Financial Times.

"Kada se to dogodi, svi ćete to vidjeti... Svi će vidjeti sve", rekao je za FT u intervjuu objavljenom u srijedu, odbacivši medijska izvješća o sporom ukrajinskom napredovanju protiv dobro utvrđenih ruskih položaja.

Glavne pričuve ukrajinskih trupa, uključujući većinu brigada nedavno obučenih na Zapadu i opremljenih modernim NATO tenkovima i oklopnim vozilima, tek trebaju biti korištene u operaciji, rekao je Reznikov.

Ukrajinska vojska je krajem prošlog tjedna objavila da je oslobodila ukupno 130 četvornih kilometara teritorija pod ruskom okupacijom na jugu Ukrajine otkako je prije otprilike tri tjedna započela s protuofenzivom i izvijestila o manjim uspjesima na istoku bojišnice.

Pročitajte i ovo Neredi kod Pariza - 3 građani podignuli barikade Gore auti, škola i gradska vijećnica, na ulicama barikade: Policajac ubio 17-godišnjaka, izbili žestoki neredi

SAD Ukrajini šalje novi paket vojne pomoći vrijedan 500 milijuna dolara

Sjedinjene Države dat će Kijevu novi paket vojne pomoći vrijedan do 500 milijuna dolara, objavio je Pentagon u utorak.

Paket će uključivati ​​kopnena vozila, uključujući borbena vozila Bradley i oklopne transportere Stryker, te streljivo za topničke raketne sustave visoke mobilnosti, navodi se u priopćenju Pentagona.

Paket "uključuje ključne sposobnosti za potporu ukrajinskim protuofenzivnim operacijama, jačanje njezine protuzračne obrane... i drugu opremu za pomoć Ukrajini u odvraćanju od ruskog agresijskog rata", rekao je Pentagon.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Nakon pobune Putinov saveznik otkrio zašto su vagnerovci brzo napredovali do Moskve: "Vrlo je jednostavno..."

"Iskreno sam zahvalan", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u objavi na Twitteru "za još jedan paket pomoći obrani od 500 milijuna dolara. Dodatna oklopna vozila Bradley i Stryker, streljivo za HIMARS, Patriote i Stingere dat će nam još više snage."

 

 

Rusko veleposlanstvo u SAD-u objavilo je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da ovom pomoći "Washington samo potvrđuje opsjednutost idejom nanošenja strateškog poraza Ruskoj Federaciji".

Paket se financira putem predsjedničke ovlasti da upućuje materijal i usluge iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa tijekom izvanrednog stanja. Materijal će doći iz viška zaliha u SAD-u.

Posljednji paket pomoći 41. je koji su Sjedinjene Države odobrile Ukrajini od ruske invazije u veljači 2022., u ukupnoj vrijednosti većoj od 40 milijardi dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene