Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američke biskupije zbog pedofilije bankrotiraju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katolička biskupija u San Diegu priopćila je da planira proglasiti bankrot nakon što nije uspjela financijski podmiriti više od 150 tužbi za seksualno zlostavljanje protiv svećenika. To je već peta biskupija u SAD-u koja proglašava bankrot iz istog razloga.

S gotovo milijun vjernika, ona će postati najveća biskupija u SAD-u koja će tražiti zaštitu od vjerovnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upisano Srbin greškom sebe i sina upisao kao Hrvate, a onda je uslijedio šok Ilustracija nepravomoćna presuda Pedofil iz Riječke nadbiskupije osuđen na 8 godina zatvora: Objavljeno što je sve radio

"Zahtjevi u tužbama premašuju naše financijske mogućnosti, kako biskupije tako i našeg osiguravatelja", rekao je biskup Robert H. Brom. 

"Tri godine ljudima govore da se žele nagoditi, da žele biti transparentni, no od trenutka kada je postalo jasno da će istina izaći na vidjelo na suđenju, pronašli su način na koji misle da će žrtvama 'zatvoriti' usta i izbjeći da istina izađe na vidjelo. To je pogrešno i nećemo dopustiti da se izvuku", rekao je John Manly, odvjetnik jedne žrtve čije je suđenje zakazano za travanj. 

Planirano proglašavanje bankrota je "moralni bankrot samoživog biskupa koji se boji suočiti s teškim pitanjima o skrivanju svećenika pedofila", priopćila je udruga ljudi koje su zlostavljali svećenici. 

David Clohessy, čelnik udruge SNAP (Survivors Network of those Abused by Priests), ispred katedrale sv. Josipa u San Diegu rekao je novinarima da on i drugi zaposlenici udruge primaju pozive žrtava cijeli dan.

"Neki u suzama pitaju za bankrot. U biskupiji tvrde da je odluka donesena zbog žrtava, ali nije. Sve je to da bi zaštitili sami sebe", rekao je Clohessy.

Ta biskupija 'pokriva' grad San Diego i okolne okruge, a sastoji se od 98 crkvi i 50 škola. 

Tužbe protiv biskupije u San Diegu mogle bi stajati više od 200 milijuna dolara.

Inače, bankrot su zbog istog razloga već proglasile biskupije u Portlandu (Oregon),  Spokaneu (Washington) i Davenportu (Iowa) i Tucsonu (Arizona). Biskupija u Iowi proglasila je bankrot samo nekoliko dana prije početka suđenja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene