Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi let

Američka vojska dobila zamjenu za legendarni UH-60 Black Hawk, upoznajte futuristički V-280 Valor

V-280 Valor (Screenshot: YouTube)
V-280 Valor (Screenshot: YouTube)
Futuristički transportni vojni helikopter koji će zamijeniti vremešni i legendarni UH-60 Black Hawk, poletio je prvi puta te time najavio svoj skori dolazak na američku i svjetsku pozornicu.

Kompanija Bell Helicopter objavila je u ponedjeljak videosnimku prvog polijetanja svojeg novog, futurističkog helikoptera jedinstvenog izgleda. Riječ je o helikopteru s pomičnim rotorima V-280 Valor.

Pročitajte i ovo Osprey Užas u Australiji Tragedija na vojnoj vježbi: Srušila se letjelica, troje poginulih Travis King Pretrčao granicu Pobjegao od maltretiranja u američkoj vojsci, spas traži u - Sjevernoj Koreji?

Let prototipa navedenog helikoptera, koji donekle podsjeća na stariji V-22 Osprey, poletio je prvi put u ponedjeljak unutar testnog poligona Amarillo kompanije u Teksasu.

"Valor je dizajniran kako bi revolucionarizirao vertikalni uzlet za američku vojsku i predstavlja tranformacijsku letjelicu za sve izazovne misije koje se traže od naših oružanih snaga", istaknuo je Mitch Snyder, predsjednik i izvršni direktor Bella.

V-280 Valor nešto je veći od legendarnog Black Hawka i može podići četiri člana posade s još 14 vojnika s punom opremom, dok Black Hawk može poletjeti s tri vojnika manje s punom ratnom opremom, prenosi Business Insider.

Ipak, Valor nije bez konkurancije, za primat u američkoj vojsci bori se protiv Sikorskijeva S-97 Raidera i SB-1 Defianta (vidi niže priložena videa).

Bell se nada kako će njihov Valor ući i u civilnu uporabu, no američka vojska se zasad čini najizglednijim tržištem, jer moraju zamijeniti tisuće dotrajalih Black Hawk helikoptera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene