Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident iz 1961.

Amerikancima zamalo eksplodirala nuklearna bomba nad SAD-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka nuklearna bomba zamalo je eksplodirala 1961. nad američkom državom Sjevernom Karolinom.

Njezina bi eksplozija bila 260 puta jača od one koja je razrušila Hirošimu, doznaje se iz deklasificiranog tajnog dokumenta koji je objavljen u britanskom 'Guardianu'.

Pročitajte i ovo Eksplozija u restoranu u Kini nesreća u Kini, ima poginulih VIDEO Snažna eksplozija u restoranu uhvaćena na kameri: Pogledajte trenutak užasa Prizori nakon eksplozije u elektrani Uzrok nepoznat VIDEO/FOTO Eksplozija u elektrani u Rusiji: Traga se za nestalima, 18 ljudi ozlijeđeno, troje u teškom stanju

Prema pisanju lista, u dokumentu do kojeg je došao istraživački novinar Eric Schlosser daje se prvi uvjerljiv dokaz da su Sjedinjene Države u siječnju 1961. bile blizu katastrofi.

Incident se dogodio kada su dvije hidrogenske bombe Mark 39 ispuštene iznad Goldsboroa, Sjeverna Karolina, nakon što se bombarder B-52 raspao u zraku.

Do sada se stalno spekuliralo o tome koliko je ozbiljan bio ovaj incident, a američka je vlada opetovano opovrgavala da je njezin nuklearni arsenal doveo u opasnost živote vlastitih građana.

Novoobjavljeni dokument svjedoči o tome da se jedna od dviju bombi 'ponašala' točno onako kako se nuklearno oružje 'ponaša' u vrijeme rata, s padobranom koji se otvara i pokrenutim mehanizmima detonacije. Samo je jedan niskovoltni prekidač spriječio kataklizmu.

Sadržaj bombe raširio bi se iznad Washingtona, Baltimorea, Philadelphije i čak New Yorka, navodi list, zaprijetivši životima milijuna ljudi.

>> VIDEO Zaplila se nuklearna podmornica u Rusiji

U dokumentu stoji da je Parker Jones, viši inženjer u Sandia National Laboratories, odgovoran za mehaničku sigurnost nuklearnog oružja, zaključio da je samo 'jedan jednostavan, niskovoltni prekidač stajao između Sjedinjenih Država i ogromne katastrofe'.

Jonesovo izvješće o incidentu napisano je osam godina nakon što je u ovom incidentu jedna hidrogenska bomba pala u polje u blizini Faroa u Sjevernoj Karolini, a druga na livadu.

On je ustanovio da na bombi kod Faroa tri od četiri sigurnosna mehanizma koja su dizajnirana da bi spriječila neželjenu detonaciju nisu pravilno djelovala.

Kada je bomba udarila o tlo signal za ispaljivanje poslan je nuklearnoj jezgri eksplozivnog sredstva i samo je zadnji, vrlo osjetljivi prekidač spriječio katastrofu.

Po navodima Guardiana, Schlosser je pronašao dokument tijekom istraživanja vezanih uz njegovu novu knjigu o utrci u nuklearnom naoružanju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene