Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Van s njima

Crne plombe koštale zdravlja lijepu voditeljicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amalgamske plombe zabranjene su nekoliko država među kojima su Švedska i Norveška.

Britanska voditeljica Jameela Jamil (29), uvjerena je da su je plombe koštale ozbiljnih zdravstvenih problema.

Pročitajte i ovo Stomatološka ambulanta, ilustracija - 1 Rade 24/7 Što ako tijekom epidemije trebate zubaru? "Moramo pronaći način kako raditi, situacije će biti sve gore" Jurica ima savršen osmijeh nakon 13 godina osmijeh je vraćen U nekoliko tjedana riješio problem koji ga je mučio čak 13 godina

'Još od kad sam imala 21 godinu, probudila bih se ujutro s natečenim licem, mamurna, iako ne pijem alkohol. Glava mi je bila teška i stalno sam bila iscrpljena. Ponekad bih se i onesvijestila. Bilo je i dana kada bih došla na posao, a vizažisti bi me poslali kući jer su rekli da ne izgledam dobro', ispričala je televizijska voditeljica Jameela, piše Daily Mail.

Nakon nekog je vremena otišla liječniku koji ju je uputio na nekoliko testova. Jameela je mislila da ima ozbiljno stanje poput lupusa, autoimunu bolest u kojoj imunološki sistem postaje hiperaktivan i napada zdravo tkivo.

Predsjednika države pogodila u glavu, a onda je uslijedilo nešto neočekivano

Obogatio se preko noći - Hrvatska ima novog milijunaša

Međutim, testovi su pokazali kako joj tijelo sadrži visoke razine žive. Nakon što su ostali potencijalni uzroci odbijeni, pretpostavilo se kako su problem amalgamske plombe koje su joj stavljene dok je još bila dijete.

Stoga je potrošila 3.000 funti (oko 313.000 kuna), kako bi ih sve odstranila i zamijenila s bijelim ispunama.

Po broju zdravih zuba Hrvati su na europskom dnu!

Dentalni amalgam koristi se već više od 150 godina. I dalje je u upotrebi u stomatološkoj praksi, naročito kod stražnjih zubi jer je posebno snažan. Napravljen je od mješavine metala uključujući srebro, kositar i bakar. Tekuća živa u njemu je korištena kako bi pomogla u miješanju ovih komponenti.

Inače, udisanje žive može dovesti do upale pluća te utjecati na središnji živčani sustav, uzrokovati tremore... Dugoročna izloženost velikim razinama žila može utjecati i na rad bubrega.

Trovanje žilom je veoma rijetko, kaže dr. Prem Mahendra. 'U 27 godina svoje prakse kao hematolog u bolnici Queen Elizabeth u Birminghamu, nikada nitko nije tražio testiranje na živu', dodaje.

Stomatolozi se slažu da kada se stavljaju ili uklanjanu plombe, živa može pustiti paru. Ona ulazi u krvni tok, pluća, bubrege te bezopasno iz tijela izađe mokrenjem.

Međutim, amalgamske plombe zabranjene su nekoliko država među kojima su Švedska i Norveška. Finska i Japan imaju restrikcije oko njihovog korištenja, a uskoro bi amalgamske plombe mogle potpuno izbaciti iz uporabe.

Pregled 106 studija objavljenih u Journal of Alzheimer Disease 2012., upućivale su na to da bi živa u amalgamu mogla biti jedan od faktora koji doprinose ovoj bolesti.

Čak i nekoliko godinama nakon što je Jameela zamijenila plombe, osjećala je posljedice žive.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene